150 vrede borgere var samlet i Skuderløse
Skuderløse: Omkring 150 vrede borgere i Faxe Kommune deltog tirsdag aften i LA’s debatmøde i Skuderløse Forsamlingshus.
I Faxe forlanger kommunen, at borgerne i det åbne land laver en rensningsløsning – også selv om der ikke er en reel forurening.
Derfor afholdt Liberal Alliance Faxe debatmøde tirsdag den 8. november i Skuderløse Forsamlingshus. Forhåndstinteressen for mødet har været stor og alle pladser var meldt ’udsolgt’ flere dag før mødet fandt sted.
Læs også: LA Faxe afholder debatmøde om kloakering
Mødet handlede om at Faxe Kommune har udsendt påbud om spildevandsrensning i det åben land uden at have ført bevis for, at der er nogen forurening. Problemstillingen er nærmest identisk med det, danske landmænd har oplevet igennem de sidste 20-30 år, nu peger miljøpilen også på helt almindelige borgere.
Kommunen påfører dermed omkring 1.800 husstande i kommunen en regning på mellem 80.000 og 120.000 kroner, eller en samlet pris på kloakering på omkring 180 millioner kroner. Det opfattede flere af tilhørerne som en ’dummebøde’.
Miljømål er ikke efterprøvet
Nikolaj Schulz der er chefjurist hos Bæredygtigt Landbrug gennemgik juraen om reglerne for spildevand i det åbne land for de godt 150 fremmødte.
Læs også: Bæredygtigt Landbrug til kamp mod tvangs-kloakering
Han forklarede, at miljømålene i områdeplanerne ikke var efterprøvet. Der var ikke foretaget økonomisk konsekvensvurdering af hverken målsætning eller tiltag, der var i den forbindelse ikke sket grundige undersøgelser, og de kemiske målinger af vandløbene er nærmest ikke eksisterende. Slutteligt er der flere vandløb, der slet ikke er data på af nogen art.
Mere optaget af beregninger end af virkeligheden
Det var også en af pointerne, som aftenens første taler, Villum Christensen fra Liberal Alliance, fremførte. Han er både medlem af Folketinget og i byrådet i Slagelse Kommune, og på Christiansborg oplever han en distancering fra virkeligheden.
– I Folketinget er man ikke interesserede i at gøre det, der virker, men i at virke mest miljøbevidst. Man er ikke optaget af virkeligheden, men af beregninger, sagde Villum Christensen fra LA på mødet.
Nikolaj Schulz pointerede, at EU-retten kræver, at der skal være proportionalitet i afgørelserne, så udgifterne står i forhold til den miljømæssige gevinst – samtidig er det kommunen, der skal bevise, at der sker en miljømæssig påvirkning. Det har kommunen i Faxe ikke gjort. Men de fremmødte embedsmænd holdt fast i, at de fulgte de krav, staten stillede.
Villum Christensen fra Liberal Alliance Slagelse anklagede Faxe Kommune for ikke at følge EU-retten, fordi de ikke ville måle og lave økonomiske vurderinger, men blot sendte regninger ud til folk uden konkrete vurderinger.
Statens målinger ikke tjekket
Dirigenten på mødet, Peter Kiær, der også er bestyrelsesmedlem af Bæredygtigt Landbrug og byrådskandidat for LA, spurgte, om Faxe Kommune havde været ude og måle.
– Efter mit vidende har vi ikke været ude og tjekke statens målinger, sagde Thorkild Lauridsen fra Faxe Kommune. Han fastholdt, at han mener, at de følger de krav, staten stiller til kloakering i det åbne land – og at de skal følge statens krav.
Slagelse-modellen er lovlig
I Slagelse Kommune har man valgt en anden løsning. Kommunen laver konkrete vurderinger ud fra målinger. Det har betydet, at langt færre borgere skal til lommen, samtidig med at der ikke sker mere forurening.
Ifølge Villum Christensen spurgte Slagelse Kommune Miljøministeriet, mens Kirsten Brosbøl (S) var minister, om deres tiltag er lovligt, og har fået svar tilbage, at det er det.
Mandag den 7. november udsendte Faxe Kommune ellers en pressemeddelelse om at Slagselse-modellen ikke var godkendte af ministeriet.
Læs også: Ministeriet har ikke godkendt ’Slagelse-modellen’
Det udsagn blev der dog senere på dagen sået tvivl om i et debatindlæg fra en af Netavisen Faxe.nu’s læsere:
Læs også: Faxe Kommune manipulerer i spildevandssagen
Ikke-forurenere skal betale…
Men Slagelses fremgangsmåde bliver ikke fremtiden i Faxe Kommune.
Direkte adspurgt, af en af de fremmødte, om han stadig skulle betale, hvis han kunne bevise, at han ikke forurenede, var svaret fra Thorkild Lauridsen fra Faxe Kommune:
– Ja!
Kommentarer