Samfund

17-årigs sag genoptages efter hektisk biljagt i tirsdags

Faxe Kommune genoptager mandag sagen om den 17-årige mentalt retarderede Jonas Jørgensen.

Siden 2015 har den 17-årige Jonas Jørgensen været anbragt på bostedet Uranus i Tappernøje af Faxe Kommune. For nylig stak Jonas af fra opholdsstedet, stjal en bil i Ringsted og blev anholdt tirsdag morgen i Holbæk efter en hektisk biljagt, hvor han først påkørte en bus og dernæst tre politibiler.

Faderen: Faxe Kommune gør ikke nok

Thomas Jørgensen, der er far til Jonas har efter episoden i tirsdags udtrykt stor bekymring for sin søn, der fungerer som et barn på 8 år. Det er flere gange lykkedes ham at stikke af fra bostedet og begå kriminalitet, derfor kritiserer faren nu Faxe Kommune for ikke at gøre nok.

Thomas Jørgensen fik i april måned afslag på at få sin søn på en sikret afdeling. Kommunen mente ikke at Jonas var til fare for sig selv eller andre, når han stak af fra bostedet Uranus.

– Når man prøver at kontakte dem med de her problemer, så fejer de os af og siger, at han er anbragt det rigtige sted. Det mener jeg ikke, han er. Jeg mener, at han skal være et andet sted, hvor der er lidt strammere regler omkring, hvad man må og ikke må, så han ikke kommer ud i al den kriminalitet. Han forstår ikke selv, han har lavet de ting, han har, siger Thomas Jørgensen til TV Øst.

Jonas sag drøftes på visitationsmøde mandag

TV Øst forsøgte onsdag at få kommunens begrundelse for at Jonas ikke var anbragt på en sikret afdeling. Kommunen ville dog ikke at udtale sig, og henviste til at der er tale om en personsag.

Men torsdag blev Thomas Jørgensen ringet op af kommunens sagsbehandler, der fortalte at Faxe Kommune vil drøfte Jonas sag på et visitationsmøde på mandag.

Burde være på en sikret institution

Landsforeningen for udviklingshæmmende, LEV, mener at den 17-årige mentalt retarderede Jonas Jørgensen burde være på en sikret afdeling med den rette hjælp. Det skriver TV Øst.

– Der er noget, som ikke hænger sammen. Han er meget kompliceret. Hvor har behandlingen været i forhold til, at han har en IQ på 46 og er retarderet? Hvad har han fået af tilbud, som imødekommer de problemstillinger han har, og har han været omgivet af folk, som forstår hans problemer, når nu han ikke er normal? Spørger formanden for LEV, Sytter Kristensen. Det skriver TV Øst.

– Han har brug for, der er nogle voksne omkring ham, som kender til, hvordan man indlæringsmæssigt skal gribe udviklingshæmmede an. Hvis man er mentalt retarderet af middelsvær grad som Jonas, så er der mange ting, man ikke vil kunne forstå og modtage, siger landsformand Sytter Kristensen til TV Øst.

Udover at være mentalt retarderet, lider Jonas også af epilepsi og adfærds- og følelsesmæssige forstyrrelser.

– Han har en adfærd, som gør, han ikke rigtig kan være nogen steder. Den adfærd kan være udviklet mange steder. Det kan skyldes forældrene og deres skilsmisse, men systemet har også et ansvar, siger hun.

Formanden for landsforeningen for udviklingshæmmede LEV forstår ikke hvorfor kommunen har givet afslag på at anbringe Jonas på en sikret institution:

– Jeg forstår ikke, man ikke kan se, han er behandlingskrævende. En ung mand der hele tiden stikker af, er et tegn på, han mangler noget andet. Måske ved han ikke selv, hvad det er. Måske vil han ikke selv på en sikret afdeling, men det vil være med til, at han får ro og den stabilitet til at finde ud af, hvad man skal tage fat i for at få ham på rette spor, siger Sytter Kristensen til TV Øst. Hun erkender, at det er en stor indgriben at anbringe Jonas på en sikret institution, men understreger at det er sikring både af ham og andre.

Kommentarer