17 børn er ikke en lille gruppe
En ny undersøgelse fra pædagogernes faglige organisation, BUPL, dokumenterer, at 93 procent af pædagogerne i Faxe Kommunes dagtilbud på tilfældig dag var alene med en større børnegruppe.
Indsendt af Jørgen Krossing Eberhardt, faglig sekretær BUPL.
Det giver Faxe Kommune en kedelig topplacering på listen over kommuner, hvor pædagoger står alene med børnene.
I blandt andet faxenyt.dk har borgmester Knud Erik Hansen (A) og børneudvalgets formand Nellie Bradsted (V) forsvaret kommunen med, at der er tale om en bevidst strategi. Af pædagogiske grunde deler pædagogerne børnene op i mindre grupper med én pædagog hver.
I BUPL anerkender vi det hensigtsmæssige i, at pædagoger går fra med en mindre gruppe børn. Problemet er bare, at undersøgelsen viser noget helt andet.
Læs også: Faxes pædagoger sætter rekord i at arbejde alene
For det første angiver pædagogerne i undersøgelsen, at de står alene med 17 børn. 17 børn er ikke en lille gruppe.
For det andet afdækker tallene, at 54 procent af pædagogerne i Faxe ugentligt oplever, at måtte opgive, at arbejde med aktiviteter i netop mindre børnegrupper på grund af personalemangel mod 40 procent på landsplan.
Ligesom næsten to tredjedel af deltagerne i undersøgelsen fortæller, at der mangler tid til nærvær med børnene. Igen på grund af personalemangel.
I undersøgelsen har BUPL også spurgt om, man har været alene i mere end 30 minutter med flere end 10 børnehavebørn. Det har 75 procent. Også på det spørgsmål topper Faxe listen over landets 98 kommuner og ligger pænt over landsgennemsnittet på 41 procent.
Samlet set er der derfor ikke belæg for at påstå, at det udsædvanligt omfangsrige alenearbejde skyldes en velorganiseret pædagogisk strategi.
Nellie Bradsted og Knud Erik Hansen påpeger også, at personalenormeringerne i kommunens daginstitutioner ligner andre kommuner. De mener ikke, man kan give manglen på tid skylden for alenearbejdet.
Læs også: Kommunen har fokus på kvalitet i dagtilbuddene
I BUPL er vi enige i, at de politisk besluttede personalenormeringer har et normalt niveau. Men virkeligheden i institutionerne er en anden. Det beløb, som institutionerne får af kommunen er for lille til at opretholde personalenormeringen. Derfor er der reelt færre medarbejdere, end den Knud Erik Hansen og Nellie Bradsted medtænker der bør være.
I BUPL vil vil gerne have alenearbejde i små børnegrupper. Men ikke i store. Og vi kunne godt tænke os, at institutionerne havde penge nok til at følge den politiske besluttede personalenormering. Et godt sted at starte er, at politikerne accepterer, at BUPL’s undersøgelse peger på en væsentlig udfordring.
Kommentarer