Haslev

200 borgere deltog på dialogmødet med kommune og politi

På dialogmødet torsdag aften kom der flere mulige løsninger på bordet. Blandt andet mere synligt politi i midtbyen og SSP-medarbejdere på gaden om natten.

Torsdag den 5. oktober havde borgmester Knud Erik Rasmussen (A) og Sydsjællands- og Lolland-Falsters Politis ledelse inviteret indbyggerne i Haslev til dialogmøde om de unge bøller der hærger i nattelivet i Haslev. Omkring 200 borgere deltog på dialogmødet og både vreden og frustrationer fik frit spil. Det skriver Sjællandske.

– Det er dejligt at se så mange, selv om det er en kedelig anledning. Der har længe været utryghed i Haslev. Bægeret blev fyldt med overfaldet på Lars Rasmussen. Det kunne have fået alvorlige følger, hvis ikke folk havde grebet ind. Det er en helt uacceptabel situation, sagde Knud-Erik Hansen som indledning til mødet. Han fastslog derefter at håndhævelse af loven er alene en politiopgave samt at SSP og kommunen udelukkende kan bidrage med kriminalpræventive indsatser.

– Flere af jer har i pressen og på de sociale medier stillet spørgsmål som – hvorfor er der ikke mere lokalpoliti i gaden? Hvorfor er I så længe om at komme frem, når vi ringer? Vi er her i dag for at finde ud af, hvad der skal til for at løse problemet. Vi løser det ikke i pressen eller på de sociale medier, men med konstruktiv dialog, sagde borgmester Knud Erik Hansen ifølge Sjællandske.

Akuttelefon

Anette Olsen fra handelsstandsforeningen foreslog, at der blev oprettet et akutnummer som de erhvervsdrivende kan ringe til, hvis der er optræk til ballade. Det ville gøre dem mere trygge. Forslaget blev efterfulgt af bifald fra salen

SSP-medarbejdere på gaden om natten

René Tuekær (Borgerlisten), formand for SSP-styregruppen i Faxe Kommune sad med i panelet og han forklarede blandt andet at SSP medarbejdernes opgave er at forbygge og formidle så positiv dialog som muligt med de unge mennesker.

– Vi taler om en gruppe på 15-20 unge, og vi ved faktisk, at nogen af dem går på universitetet. Vores SSP-medarbejdere har et forholdsvist godt forhold til denne gruppe unge, sagde René Tuekær ifølge Sjællandske.

SSP-konsulent Christina Hansen forklarer derefter, at SSP-medarbejderne ikke er i byen om aftenen, fordi de ikke er gadeplansmedarbejdere. Og hun uddybede:

– Vi laver opsøgende arbejde og taler med de unge, inden de bliver en del af gruppen. Vi arbejder med hot spots, hvor vi hele tiden vurderer, hvor vi bedst møder dem, og så er vi der.

En forældre undrede sig over at SSP ikke gør noget for at få dem til at stoppe med at skabe utryghed, når de ved hvem det er.

– Vi er lige så ærgerlige som jer, over at det så går galt. Jeg har kendt nogle af de her drenge siden de var 11-12 år. Nogle af dem er det lykkedes os at bevare en relation til, med nogle af dem er det ikke lykkedes. svarede Christina Hansen fra SSP og hun fortsatte:

– De fleste i gruppen er over 18 år. De fleste af dem har drømme, visioner, som så mange andre unge mennesker har. Jeg forsøger ikke at tegne et glorificeret billede. De kan være nogle rødder og svære at møde, men det er vigtigt, at I forstår, at vi arbejder med relationen til dem, og det synes jeg er besværet værd, sagde Christina Hansen ifølge Sjællandske.

René Tuekær er dog parat til at tage en snak om, om der skal være gadeplansmedarbejdere eller SSP i Jernbanegade om aftenen også. I øjeblikket er SSP-konsulenterne ikke på gaden efter klokken 22.30.

Taxichauffør: de er medlem af Loyal to Familia

Derefter havde en anden af aftenens paneldeltagere, Nellie Proustgaard fra Taxi Rønnede et indlæg. Hun deltog som repræsentant for taxivognmændene i kommunen og fortalte om hvordan taxichaufførerne havde fået nok, og havde besluttet, at de ikke længere ville hente kunder i Jernbanegade.

Læs også: Haslev Taxi sætter sikkerheden højst

– Det er et problem, når en taxikollega får kastet en sten gennem foruden på sin bil, han har video på gerningsmanden og episoden, afleverer et til politiet, som så siger, at de ikke kan gøre noget, fordi man ikke har fanget gerningsmanden, sagde hun og fortsatte:

– vi ved, at de her unge mennesker har tilknytning til banden Loyal to Familia, og lederen sidder fængslet i øjeblikket. Så skal de øvrige ud og spille med musklerne. Og de ringer til ’kollegaer’ fra Køge og Næstved, og de kommer og deltager i slagsmålene. Jeg har haft grædende unge mennesker med i bilen, som har fået et par på kassen og smadret deres telefoner, men de tør ikke anmelde det.

Læs også: Mange ting er ikke meldt til politiet

De lokale taxichauffører har tilbudt de unge ballademagere, at komme i praktik hos dem.

– Vi har ikke fået én eneste henvendelse fra dem endnu, og de glimrer også ved deres fravær her i aften. Så er det svært at samarbejde. De siger, de ikke har et sted at være. Der er masser af foreninger, hvor de kan spille fodbold, der er ungdomsklub og nu kommer der også et ungdomshus. Nej, de vil have særbehandling, så de kan lave et parallelsamfund. Hvorfor skal vi give dem det? Vi må have deres forældre på banen – det er de eneste, de har respekt for, afsluttede Nellie Proustgaard.

Voldsoffer: Byg broer istedet for at grave grøfter

Endelig havde den 51-årige Lars Rasmussen, der en tidlig torsdag morgen blev overfaldet af to af de unge ballademagere, et indlæg. Han startede med at takke ’sine redningsmænd’.

– Til de unge i den pågældende gruppe, som siger, at de gør hvad de gør, fordi de keder sig: I skulle prøve at drikke te og spille ludo, så ved I hvad det vil sige at kede sig, sagde Lars Rasmussen og han fortsatte:

– Til jer, der siger, at I ikke tør anmelde det, når der sker noget. Hjælp politiet og SSP ved netop at anmelde det, I oplever. Det kan simpelthen ikke være rigtigt, at vi ikke kan passe vores arbejde på en helt almindelig kedelig torsdag. Vi skal ikke acceptere volden, men det er også en opgave for os forældre at hjælpe vores unge med at anmelde de ting, de bliver udsat for. Jeg kan godt forstå jeres vrede, men det er tid til at bygge broer, ikke til at grave grøfter.

Mere synligt politi i midtbyen

Da ordet blev givet frit tog omkring 20 mennesker mikrofonen og fortalte om deres oplevelser og frustrationer. Og der kom flere konstruktive forslag til, hvor der kan sættes ind. Blandt andet blev der foreslået, at der kom mere synligt politiet i gaden samt at udvide SSP-arbejdet til også at være om natten.

Læs også: Politiet har været meget synligt i Haslev i weekenden

Opråb fra bekymrede mødre

– Vores børn tør ikke at anmelde det, lød det fra en mor.

– Problemet er, at når episoderne bliver anmeldt, så bliver du opsøgt af denne gruppe. De ser, hvem der siger dem imod eller anmelder dem, når de invaderer festerne, og jeg kan ikke forstå, at I, politiet, ikke gør noget ved em, når I ved, hvem de er, sagde en anden mor.

Til det svarede politidirektør Lene Frank:

– Det handler om, at I udviser ’civil courage’ (’civilt mod’ red.) og tør anmelde de mennesker, der overtræder loven.

– Jeg er mor til tre børn mellem 20 og 25 år. De har også været ude for episoder, der er blevet anmeldt for år tilbage. Dem der yder vold skal hænges op, det skal jeg nok ikke sige højt, men jeg har ikke tænkt mig at tie, selv om jeg er en offentlig person. Vi kan ikke løse det her alene, men der er tale om 20-25 mennesker. Vi bor over 35.000 mennesker i Faxe Kommune. Vi skal løse det sammen. Jeg har heller ikke inviteret de pågældende unge indenfor, og jeg har også sagt til mine børn, at de skulle holde sig fra dem. Det er vores by, vores ansvar, sagde erhvervs- og kulturudvalgsformand Dorte Nybjerg (V) som svar til de bekymrede mødre.

Meld jer ind i Natteravnene

På et spørgsmål om hvad borgerne i byen selv kan gøre, svarede Jette Schmidt fra Natteravnene Haslev at man kan melde sig ind i Natteravnene og gå med på gaden om aftenen i weekenderne.

Efterlyser ungdomsklubber

Jette Schmidt talte på de unges vegne og fortalte at de kedede sig. Hun er blandt andet er frivillig i Dansk Flygtningehjælp, Haslev Frivilliggruppe og Natteravn i Haslev.

– Engang havde vi noget der hed politiets ungdomsklubber – nogle af de unge der kom her var dømt til at være her, andre kom her helt af sig selv. Måske var det noget, vi kunne lave igen, sagde Jette Schmidt, men forslaget mødte hård modstand i salen:

– Det ender med, at denne gruppe ’indtager huset’, og så tør vores unge ikke at kommer der, sagde en forælder.

Nyt møde

– Der er meget vrede her i aften, og mødet har båret præg af, at mange af os havde brug for at få luft. Jeg vil foreslå, at der bliver holdt et møde mere om et stykke tid, og at I, politi, SSP, kommune, kommer med forslag eller et udspil til, hvad der skal ske, lød det fra en kvinde i salen.

Borgmesteren udtalte efter mødet at man vil samle en gruppe, af de borgere og erhvervsdrivende, der var til stede på mødet. Formålet er at drøfte situationen under mere uformelle forhold. Der vil desuden blive indkaldt til endnu et dialogmøde med borgerne på et senere tidspunkt.

Aftenens panel bestod af Lene Frank, politidirektør i Sydsjællands- og Lolland-Falsters Politi, chefpolitiinspektør Lars Harvest og vicepolitiinspektør Allan Holm (ansvarlig for lokalpolitiet). Fra byrådet deltog udover borgmester Knud Erik Rasmussen (A), Dorte Nybjerg (V) der er formand for erhvervs- og kulturudvalget og René Tuekær (Borgerlisten) der er formand for kommunens SSP-styregruppe. Haslev Handelsstandsforening var repræsenteret af Anette Olsen fra No. 19.  Nellie Proustgaard fra Rønnede Taxi, deltog som repræsentant for taxivognmændene i kommunen. Desuden var Lars Rasmussen, der blev overfaldet i Jernbanegade, inviteret.

Kommentarer