Haslev

260.000 biler kører på sommerdæk i vintervejret

Onsdag offentliggjorde Rådet for Større Dæksikkerhed tallene fra sidste uges dokumentation af danskernes valg af dæk til vinterkørsel. I løbet af en uge med vinterføre blev i alt 7.890 personbiler kontrolleret på offentlige parkeringsarealer rundt omkring i landet. 10 procent af bilerne var udstyret med sommerdæk. Det svarer til, at 260.000 personbiler kører på sommerdæk på de danske vinterveje.

Mens sneen lagde sig over Danmark i sidste uge, var repræsentanter fra Rådet for Større Dæksikkerhed og Dækimportørforeningen rundt i Danmark for at undersøge hvilken type dæk, der er monteret på de danske vintertrafikanters biler. 10 procent af de kontrollerede biler havde monteret sommerdæk.

– Resultatet af dæktællingen fortæller, at omkring 260.000 biler kører rundt på sommerdæk. Ovenikøbet i løbet af en uge, hvor vintervejret for alvor satte ind med masser af sne. Det er blevet bedre, men det er stadig alt, alt for mange, og det er et alvorligt problem for trafiksikkerheden, udtaler Volker Nitz fra Rådet for Større Dæksikkerhed.

Kortere bremselængde

Kørsel med vinterdæk i vinterføre giver kortere bremselængde. FDM konkluderede i en test i 2014, at vinterdæk på våd vej giver op til 30 procent kortere bremselængde i forhold til sommerdæk. På snedækkede veje er bremselængden op til 44 procent kortere på vinterdæk i forhold til sommerdæk.

– Når vejene, som i sidste uge, er sne- og isglatte, eller kolde og våde, bremser bilen væsentlig bedre med vinterdæk. Biler på sommerdæk burde slet ikke være ude i trafikken under de forhold, fortæller Volker Nitz. Det er derfor tilfredsstillende for Rådet for Større Dæksikkerhed at konstatere, at både myndigheder, virksomheder og organisationer med fokus på trafiksikkerhed råder bilisterne til køre med vinterdæk om vinteren.

Lovpligtigt at lade bilen stå

I Danmark er der, modsat i vores nabolande, ikke gældende lovgivning omkring kørsel med vinterdæk. Heller ikke på dage med sne- og isglatte veje. Det undrer Rådet for Større Dæksikkerhed.

– For at fremme trafiksikkerheden og fremkommeligheden synes vi, at det er logisk at skæve til lovgivningen i vores nabolande, fx Tyskland. Her er det lovpligtigt at have vinterdæk eller helårsdæk på bilen, når det er vintervejr. Det betyder i praksis, at du skal skifte til vinterdæk, hvis du vil kunne færdes i trafikken, når der er vinterføre. Men det betyder samtidig, at du lovligt kan vælge beholde sommerdækkene på, hvis bare du lader bilen stå, når vi, som i sidste uge, har vinterføre, fortæller Volker Nitz.

Resultatet af dette års dæktælling viser den hidtil lavest registrerede andel af biler på sommerdæk. Tilbage i januar 2011 viste dæktællingen for første gang, at antallet af biler på sommerdæk om vinteren lå under 20 procent. Helt nøjagtig 19 procent. I januar 2018 havde 11 procent af personbilerne monteret sommerdæk om vinteren. Rådet for Større Dæksikkerhed ser positivt på, at andelen af personbiler på sommerdæk er faldende og i år den hidtil laveste, men konklusionen er først og fremmest, at antallet af biler på sommerdæk vintervejr er et problem for trafiksikkerheden på de danske veje.

Fakta om dæktællingen januar 2019:

I uge 4 / 2019 gennemførte Rådet for Større Dæksikkerhed og Dækimportørforeningen dæktælling på i alt 35 offentlige parkeringsarealer ved indkøbscentre, stationer etc. geografisk fordelt i 17 byer rundt om i landet. Ved dæktællingen er der udelukkende tale om registrering af dækvalg ved øjesyn på personbiler.

Kommentarer