Haslev

3.800 nye job i Region Sjællands virksomheder

Det går rigtig godt i Region Sjællands erhvervsliv. De kommuner i Region Sjælland, der ligger tættest på hovedstaden har faktisk danmarksrekord i vækstprocenter med 3,8%, hvilet der svarer til 2.400 nye job.

Region Sjælland har samlet som Region en jobvækst på knap 3.800 nye job.

Region Sjællands kommuner syd og vest for hovedstaden var i mange år mere udfordret på jobvæksten end resten af landet. Men nu 10 år efter finanskrisen er væksten kommet til Region Sjælland og nye tal for første halvår viser en jobvækst for hele Region Sjælland på knap 3.800 nye job, svarende til 1,9%.

Derudover findes Danmarks højeste jobvækst i landsdelen Østsjælland i Region Sjælland, som udgøres af kommunerne Lejre, Roskilde, Greve, Solrød og Køge. De kommuner præsterer tilsammen en jobvækst på 3,8% i første halvår, eller hvad der svarer til 2.400 nye arbejdspladser. Det er højere end København, som har haft en vækst på 3,5% i perioden.

– Danmark er inde i en højkonjunktur, og der er kommet fuld gang i hjulene. Her i Region Sjælland kan vi virkelig mærke, at vækst ikke længere er et Københavner-fænomen. Og det er bestemt glædeligt, at væksten nu er spredt mere ud. Det er kommunerne tættest på hovedstaden, som har mest fart på. Men på sigt kommer det til at sprede sig videre ud, udtaler Mads Váczy Kragh.

Det er fortsat særligt virksomheder inden for bygge-anlæg, som trækker væksten sammen med erhvervsservice og handel i Region Sjælland. Og særligt for bygge- og anlægsbranchen er vækst nu blevet en udfordring.

– Når man er væksthus-direktør, så er vækst altid en god ting. Men vi har en udfordring særligt omkring bygge-anlægsbranchen, som er blandt de største brancher i Region Sjælland. Der mangler simpelthen hænder, og det er et problem. For der er masser af ordrer, men virksomhederne begynder at takke nej, for det er ikke muligt at finde nye medarbejdere. Og det er jo rigtig ærgerligt, fortæller Mads Váczy Kragh.

Et af de områder, hvor der stadig er stort potentiale i Region Sjælland er udenlandsk afsætning. Her er Region Sjælland ikke i top endnu. Og netop eksportvirksomhederne er afgørende, fordi de også skaber omsætning, når det stilner af på hjemmemarkedet.

– Eksporten er vigtig, og der har vi en udfordring i Region Sjælland. Vi har mange gode virksomheder, som gør det rigtig godt. Men vi kunne godt få flere ud på eksportmarkederne, og få udvidet eksporten hos dem, der allerede er i gang. Det er helt klart et strategisk fokusområde for os i Væksthus Sjælland, og derfor arbejder vi lige nu med vores næste store satsning i forhold til eksport, som kommer til at hedde Zealand International, udtaler Mads Váczy Kragh.

Men der er ifølge Væksthusdirektøren masser af grund til at se lyst på fremtiden i Region Sjælland.

– Det er altid sjovt, når det er opgangstider, og det er da skønt at være ude i virksomhederne, og se dem udvikle sig. De knap 3.800 nye job, vi har fået over det seneste år, er stærkt gået af virksomhederne. Nu skal eksporten og produktiviteten med, og så står Region Sjælland rigtig godt rustet til fremtidige udfordringer fortæller Mads Váczy Kragh.

Tallene er udarbejdet af Center for VækstAnalyse på baggrund af data fra Danmarks Statistik, og er med udgangspunkt i første halvår 2018.

Kommentarer