Haslev

3 tips til at få bugt med kælderfugten

For høj luftfugtighed i kælderen kan være skadeligt for helbredet og blive dyrt for pengepungen. Derfor investerer private og professionelle mere i at komme fugten til livs. Bauhaus giver her tre fagtips til at forebygge fugtskader.

 

Et højt fugtniveau i kælderen øger risikoen for fugtskader og skimmel. Samtidig kan det være en besværlig og omkostningstung omgang at rette op på problemet, når skaden først er sket. Derfor kan det betale sig at være omhyggelig med at forebygge kælderen mod fugt – noget som både professionelle og private blevet mere opmærksomme på. Ifølge Bauhaus bliver der nemlig solgt markant flere ventilatorer, affugtere og hydrometre end tidligere.

Men hvad kan du selv gøre for at holde kælderfugten på sikker afstand? John Møll, der leder Bauhaus’ erhvervsafdeling Proff Service, giver her tre af de professionelles råd til at forebygge kælderfugt.

1. Hold øjnene åbne og næseborene skarpe

Det første råd er ganske omkostningsfrit. Du kan nemlig komme de store og ubehagelige skader i forkøbet, hvis du holder godt øje med, hvordan din kælder ser ud, og hvordan den lugter. En sur og fugtig kælderlugt, fugtskjolder på vægge og gulve, fugtige inder- og ydervægge samt revner eller afskallinger er typiske tegn på, at du har fugtproblemer. Du kan alternativt anskaffe dig et hydrometer, som kan hjælpe dig med at kontrollere, at du har den rigtige luftfugtighed i kælderen. Luftfugtigheden skal gerne ligge på omkring 60 procent. Stiger den til op over 75 procent, øges risikoen for, at skimmelsvamp kan udvikles.

2. Kælderen skal have en god udluftning

Det er vigtigt for indeklimaet i en kælder, at luften hyppigt udskiftes. I mange tilfælde kan det klares med en naturlig udluftning via ventilationsriste. Men i kældre, der bliver brugt til at vaske og tørre tøj, eller som indeholder badefaciliteter, er det formentlig nødvendigt at benytte sig af en mekanisk, fugtstyret udsugning. Hvis det ikke er tilfældet, og din kælder generelt er tør og veltempereret året rundt, kan det være tilstrækkeligt med en friskluftventil i vinduerne.

3. Opbevar dine ting korrekt

Du skal først og fremmest gøre dig tanker om, hvad du opbevarer i din kælder. Tekstiler og bøger har for eksempel ikke godt af at blive gemt væk i kælderen på grund af det fugtige miljø og de svingende temperaturer. Men det er vigtigt at opbevare de ting, som du vælger at have til at stå i kælderen, på en måde, som giver luften optimale muligheder for at cirkulere rundt. Derfor bør opbevaringskasser placeres på reoler med fødder, ligesom større ting ikke bør stå klods op ad væggene.

 

Kommentarer