5 klagesager fra Faxe Kommune afvist af Ankestyrelsen
![](https://faxenetavis.dk/wp-content/uploads/sites/2/2015/02/faxe_kommune-620x316.jpg)
Faxe Kommune: Ankestyrelsen afviser klager fra borgere, der klager senere end fire uger efter en afgørelse om, at de er omfattet af regler om gensidig forsørgelsespligt for samlevende.
4 uger. Det er klagefristen for borgere der er utilfredse med, at deres kommune har vurderet, at de er omfattet af reglerne for gensidig forsørgelsespligt for samlevende.
Reglerne om gensidig forsørgelsespligt for samlevende trådte i kraft i 2014, men mange kommuner har været i tvivl om, hvordan reglerne skulle fortolkes. Det er tidligere kommet frem at blandt andre Faxe Kommune har lavet fejl i flere af de såkaldte kærestesager,
Læs også: Fejl i kæreste-sager i Faxe Kommune
Først i marts 2015 skar Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR) og Kommunernes Landsforening (KL) reglerne ud i pap. Det har betydet en økonomisk øretæve til kommunerne på 51,4 millioner kroner. Det skriver Avisen.dk.
Enhedslistens arbejdsmarkedsordfører Finn Sørensen mener ikke, at borgerne har haft en chance samt at Ankestyrelsen er gået for vidt, når den afviser klagerne, alene med den begrundelse, at klagerne er for gamle.
– Hvor skulle de vide det fra? spørger Finn Sørensen og han fortsætter:
– Samfundet kan ikke forlange, at borgerne kender til systematiske fejl, som der er tale om i mange tilfælde. Det er urimeligt, at Ankestyrelsen afviser klager, fordi de er for sent på den. Det her er en skandale af dimensioner, og derfor vil det være rimeligt, at styrelsen behandler alle klager, siger arbejdsmarkedsordfører Finn Sørensen fra Enhedslisten.
– Det lugter af, at man synes, det er blevet for stort og for pinligt. Derfor forsøger man at lægge låg på. Ankestyrelsen er sat i verden for at beskytte borgernes retssikkerhed, men det ser ud som om, at styrelsen her beskytter systemet – ikke borgerne, siger Finn Sørensen til Avisen.dk.
Læs også: Måske skal du have penge tilbage
Men en ekspert vurderer, at det ser sort ud for de borgere, der har klaget for sent.
– Som borger er du ikke undskyldt, fordi du ikke kender juraen. At myndighederne har været i tvivl om juraen og forvaltningen, hjælper dig ikke, når du klager, forklarer Sten Bønsing, der er lektor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet. Det skriver avisen.dk.
– Hvis eksperten har ret, skal loven laves om. De fleste borgere er jo autoritetstro. Hvis kommunen siger: ‘Det er sådan’, så tror borgerne også, at det er sådan. Det her er jo mennesker, der ikke har det store overskud i forvejen, siger Finn Sørensen til avisen.dk.
Finn Sørensen mener, at beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) bør give både Ankestyrelsen og kommunerne en løftet pegefinger.
Kommentarer