6 har klaget over naboens brændeovn
De danske kommuner modtog i 2015 omkring 475 klager over gener fra brændeovne, deraf har Faxe Kommune modtaget 6.
Danskerne er ikke altid tilfredse med, hvordan deres naboer fyrer i brændeovnen. I 2015 modtog kommunerne til sammen omkring 475 klager over gener fra brændeovne. Det viser en rundspørge, som Bolius Boligejernes Videncenter har lavet til de danske kommuner. 95 af de 98 kommuner har svaret.
Mere end halvdelen af kommunerne melder, at de har mellem 0 og 5 klager om året over brændeovne, og at antallet af klager har ligget nogenlunde konstant de sidste par år med en faldende tendens. I hver 10. kommune har der været en stigning.
I Faxe Kommune, hvor man i 2015 modtog seks klager, har man oplevet en stigning i klagerne, siger miljømedarbejder Marit Hvam Pedersen.
– Vi har i 2015 haft en del flere klager over røg fra brændeovne end de foregående år. Det er dog svært at sige helt præcist, om der er sket en stigning, da nogle sager kan løbe over flere år, mens andre efter længere tid pludselig kan dukke op igen.
475 klager over brændeovne er mange
– At klage til kommunen over ens nabo er ikke noget, hovedparten af boligejere generelt gør. Som boligejer er man altid urolig for, at der opstår dårligt naboskab. Dertil kommer, at jeg tror, det er svært for folk at tage skridtet og klage til kommunen, da det jo er tilladt at have brændeovne, siger fagekspert i Bolius, Tine R. Sode. Og hun fortsætter:
– Så jeg tror ikke, at antallet af klager afspejler det reelle antal af folk, der bliver generet af andres røg. Min erfaring er, at røg fra brændeovne er til gene for rigtig mange mennesker. På den baggrund synes jeg egentlig, at antallet af klager i 2015 er noget højt,
I Køge Kommune, der modtog to klager i 2015, påpeger miljøsagsbehandler Kim Ejlertsen, at de klager kommunen modtager, er meget få, i forhold til at der er 5.500 brændeovne i kommunen.
I Randers, Esbjerg og Odsherred Kommuner er borgerne flittigst til at klage over gener fra brændeovne, de får 20-25 klager om året. Lemvig, Lolland og Lyngby-Taarbæk Kommuner modtog i 2015 ingen klager over gener fra brændeovne.
Antallet af klager kan dog ikke helt sammenlignes, da kommunerne journaliserer forskelligt. Nogle kommuner har til Bolius opgivet antallet af klagesager, mens andre har opgivet antallet af henvendelser, som ikke nødvendigvis er blevet til klagesager.
Ifølge en undersøgelse, som EA Energianalyse har lavet for Energistyrelsen og Miljøstyrelsen, var der i 2015 cirka 740.000 brændeovne og pejse i danske boliger og fritidshuse.
Kommentarer