Åbent brev fra Faxe Ladeplads By- og Kystlaug
Faxe Ladeplads: Åbent brev til Faxe Kommunes embedsmænd, politikere, medborgere og Faxe Kalk A/S med flere
Indsendt af Jens H. Larsen, formand for Faxe Ladeplads By- og Kystlaug
Kære embedsmænd, politikere, medborgere og Faxe Kalk A/S
Faxe Ladeplads By- og Kystlaug er, under vores research omkring B.G.Stone, stødt på vigtige oplysninger om forholdene i havnen.
Faxe Kalk A/S har fra Naturstyrelsen gennem årene haft tilladelse til, at oprense 6.000 m3 sand for at holde sejlrenden åben. Med forøgelsen af sejlrenden er denne tilladelse over tid vokset til, at der nu oprenses 20.000 m3 sand om året.
Dét sand, er resultatet af den evige sedimentvandring, som kommer nordfra og løber ned langs kysten. Sandet kommer vandrende med strømmen og falder til ro i sejlrenden, hvorefter det graves op og sejles ud på dybt vand og dumpes.
Det er dét sand, der ellers ville have vedligeholdt badestranden langs Strandvejen. Når sandet opfanges ved havnen, foregår der en stadig hurtigere forløbende erosion af kysten syd for havnen. Den sandstrand, der fandtes, da stensætningen blev etableret i 2003, er nu helt væk og erstattet af ca. en halv meter vanddybde.
Se billeder på foreningens hjemmeside
Resultatet er, at høje bølger skyller direkte ind og undergraver stenene, som skulle beskytte Strandvejen. Tang kastes højt op på stenene, hvorfra det ikke igen skylles væk, men ligger og rådner hen over sommeren. Strandvejen overskylles af saltvand, tang, sand og sten, som kommunen derefter fjerner. Det er dyrt og besværligt.
Hvis de store sandmængder, fra oprensningen af sejlrenden, i stedet blev brugt til kystfodring, dvs. lagt på lavt vand ud for Strandvejen, ville der hurtigt igen blive en sandstrand, hvor bølgerne kan løbe sig trætte og ikke skylle ind på stensætningen.
Prøv at gå en tur på Strandvejen i stærk blæst (ikke storm) fra øst, I vil da blive overdænget med tang-blandet saltvand. Gå ud til parkeringspladsen og se hvordan en beskeden sandstrand tager kraften af bølgerne, så de bare ruller ind og ud igen uden at sprøjte op på vejen.
Fremgår tydeligt af to videoer fra den 23/12-2012 klokken 13.30 med 14 sekundmeter vind.
Videoerne viser en dag med stærk blæst, i kuling eller storm bliver hele Strandvejen overskyllet.
Det tang, der altid vil være, bliver aflejret på sandstranden, hvorfra det igen hentes ud i havet af bølgerne ved næste højvande.
Vi skal huske, at Strandvejen er absolut eneste forbindelsesvej for borgerne i den sydlige del af Faxe Ladeplads til stationen, børnehaven, skolen, indkøb m.m. Er man uden bil, er det en våd og barsk omgang at bjerge sig langs strandvejen, når det blæser fra øst.
Oprensningen af sejlrenden er en stor udgift for Havnen/Kalken. Udsejling til klappladsen er endnu dyrere. dvs. “Kalken” kunne spare mange penge, ved at etablere en kystfodring.
Hvis der kom en sandstrand, kunne Kommunen ligeledes spare mange penge, ved ikke at skulle rydde op på strandvejen, hver gang det har blæst.
Det ville heller ikke blive nødvendigt at forstærke stensætningen.
Det er formentlig kun Kommunen og Kalken’s gode vilje*, i samråd med Kystdirektoratet, der kan ændre på forholdene; men vi mener, at der er rigelig plads til forbedringer. *.
Borgerne, havnens gæster og turisterne i lokalområdet ville blive glade for, at der igen kunne bades ved havnen og langs strandvejen. Og de folk, som har deres hus til salg, ville slippe for at skulle forklare en evt. køber, hvorfor der lugter råddent fra stranden.
Vi håber at folk, med indflydelse på tingene, vil finde en løsning på problemet.
Link til brevet på Faxe Ladeplads by- og kystlaug’s hjemmeside
Kommentarer