Ældre kvinder ønsker ikke mandlige hjemmeplejere

Arkivfoto
Arkivfoto

Faxe Kommune: Det er et problem i hjemmeplejen at ældre kvinder ikke ønsker mandlige hjemmeplejere

Der er i løbet af de sidste 10-15 år ansat et stigende antal mænd i hjemmeplejen. Mænd udgør otte procent af de ansatte i dag. Men de oplever at blive afvist i døren af især ældre kvinder, der ikke ønsker hjælp til personlig pleje eller rengøring fra en mand. Det har flere kommuner bekræftet over for Avisen.dk.

– Generelt er de ældre meget accepterende, men der er undtagelser. Det er ganske almindeligt over hele landet. Der er jo nogen, som er blufærdige, og som ikke har det godt med, at der kommer en mand, siger Tina Norking, der er chef for hjemmeplejen i Faxe Kommune til Avisen.dk.

– Vi oplever det jo også en gang imellem med muslimske kvinder med tørklæde, siger Britt Pedersen, der er fællestillidsmand for sosu-personalet i Kerteminde til Avisen.dk.

Kenn Warming, der er konsulent i ligebehandling ved Institut for Menneskerettigheder, kalder det ”stærkt diskrimerende”.

– Der er stadig en forældet opfattelse i samfundet af, at mænd ikke egner sig til omsorgsjob, men den er mere markant blandt den ældre generation,” siger Kenn Warming til Avisen.dk. Han tror desuden at de ældres modvilje mod mænd i hjemmeplejen også kan skyldes frygten for hjemmerøverier.

Som udgangspunkt kan borgeren ikke bestemme, hvem de vil have hjælp fra. Erfaringen viser desuden, at de modvillige ældre bliver positivt overraskede, når først de har lukket en mandlig hjemmeplejer ind over dørtærkslen.

Ifølge Karen Stæhr, der er formand for social-og sundhedssektoren i fagforbundet FOA, vil andelen af mænd i hjemmeplejen bliver meget større fremover.

– Så der skal en kulturændring til. Og mere oplysning om, at nu er der mænd inden for det her område, og at de altså er uddannet på samme måde som kvinder, og gør det nøjagtig lige så godt, siger hun til avisen.dk.

Kommentarer