Alligatortand fra Tårnby udstilles på Geomuseum Faxe

Faxe: En 61 mio. år gammel tand fundet i Tårnby stammer fra en alligatortype, man ikke tidligere har set spor af i Skandinavien
Da man i 1994 gravede ud til E20-motorvejen i Tårnby blev der fundet et 5-10 centimeter tykt, grønligt kalklag seks meter nede i jorden. Der blev taget nogle prøver af kalklaget, der på fagsprog hedder echinoderm-konglomeratet. Prøverne blev i 2013 afsyret af Mogens Madsen fra Fredericia. Og indlejret i kalklaget fandt han en gammel tand på cirka to centimeter, der så ud til at stamme fra en krokodille.
Jesper Milàn fra Geomuseum Faxe, der er ekspert i krokodillefossiler, blev bedt om at se på den.
– Det er et lag, som er meget berømt blandt amatørgeologer – det findes ikke blottet naturligt nogen steder, og her finder man ofte fossiler af søpindsvin og søstjerner, men det indeholder også ind imellem hajtænder og krokodilletænder, fortæller geolog og Ph.d. Jesper Milàn fra Geomuseum Faxe til minby.dk.
Læs også: Særudstilling på Geomuseum Faxe åbner lørdag
Geologer er ved hjælp af radioaktive dateringer af kalklaget nået frem til, at fundene er cirka 61 millioner år gamle. Og tanden er en kraftig knusetand fra en alligatortype, man ikke tidligere har set spor af i Skandinavien.
– Den eneste krokodilleart, vi kender til fra det her tidspunkt i Danmark, er arten Thoracosaurus. Det er en langsnudet krokodille, med lange, spidse tænder, der er tilpasset at jage fisk. Der er fundet mange rester af den art, også i Faxe Kalkbrud. Men her var der tale om en bred og robust knusetand, som kan bruges til at knuse et langt større bytte, fortæller Jesper Milàn.
– Det tætteste, vi kan komme, er at det er en slags alligator. Der er desværre mange arter, som har meget ens tænder. Men det er en alligator med en bred, kraftig mund.
– Og så er der et sjovt lille tvist på historien, for vi fandt i Faxe Kalkbrud for nogle år siden et fossil af et skildpaddeskjold med nogle bidemærker i, som vi ikke kunne få til at passe sammen med en Thoracosaurus. Når vi nu har knusetanden, giver det mere mening, siger Jesper Milàn.
Den sjældne alligatortand er med i en særudstilling, som bliver åbnet lørdag den 12. april på Geomuseum Faxe, Østervej 2 i Faxe.
Echinoderm-konglomeratet er den latinske betegnelse for det kalklag, hvor geologer ofte finder fossiler af forskellige havdyr, som levede i det dybhav, der engang dækkede Danmark.
’Echinoderm’ betyder ’pighuderne’, hvor søpindsvin og søstjerner hører under.
Konglomerat betyder ’en samling af’.
Kilde: Geolog Jesper Milàn, Geomuseum Faxe og minby.dk
Kommentarer