Bæredygtigt Landbrug til kamp mod tvangs-kloakering
Faxe Kommune: En chefjurist fra interesseorganisationen Bæredygtigt Landbrug deltager tirsdag aften i debatmødet i Skuderløse.
Tirsdag den 8. november fra klokken 19.00 til klokken 21.00 afholder Liberal Alliance Faxe debatmøde i Skuderløse Forsamlingshus ‘Bystævnet‘, Skuderløse Bygade 28B.
Mødet handler om kloakering i det åbne land.
Er det rimeligt, at 1.800 husstande i Faxe Kommune bliver pålagt omkostninger på mellem 80.000 og 120.000 kr. til at anlægge ny kloak – uanset om deres spildevand forurener eller ej?
Nej, lyder det fra interesseorganisationen Bæredygtigt Landbrug, der har sat alle sejl til for at bekæmpe den kommunale plan.
– Der er tale om intet mindre end klapjagt af borgerne på landet, og denne tendens kan sprede sig, hvis vi ikke siger stop. Sådanne dyre løsninger kan drive almindelige mennesker fra hus og hjem, så det her smager også af en krænkelse af ejendomsretten”, siger Bæredygtigt Landbrug’s chefjurist Nikolaj Schulz. Han holder et oplæg på debatmødet i Skuderløse Forsamlingshus.
Læs også: LA Faxe afholder debatmøde om kloakering
Arrangørerne af mødet kan for længst melde om fuldt hus og lukket for nye tilmeldinger, fordi problematikken rammer så mange i det åbne land.
– Jeg og mange af de øvrige borgere herude på landet er oprørte over, at Faxe Kommune sætter sådan noget i gang uden at have gjort sig nogle anstrengelser for at undersøge, om der overhovedet er et problem med tilstanden i vandløb, fjorde, søer og så videre, fortæller Haslev-landmanden Peter Kiær fra Storgaarden lidt udenfor Terslev, som er blandt initiativtagerne til mødet.
– Hele planen bør genovervejes, indtil tingene er undersøgt ordentligt. For selvfølgelig skal der ikke forurenes unødigt – men tænk, at man pålægger folk sådan en udgift uden at vide, om vi overhovedet har et problem, tilføjer Peter Kiær, som også er bestyrelsesmedlem i Bæredygtigt Landbrug og byrådskandidat for LA.
Bæredygtigt Landbrug’s chefjurist er enig:
– Man burde begynde med at måle på vandmiljøet og få styr på rensningsanlæggene. Herefter kan man vurdere, om de enkelte huse på landet udgør et miljøproblem, lyder det fra Nikolaj Schulz.
Påbuddet om kloakering i det åbne land er en del af regeringens vandmiljøplan, som kommunerne skal sørge for bliver overholdt. Der er dog stor forskel på, hvordan de enkelte kommuner håndhæver påbuddet.
Udover BL’s chefjurist Nikolaj Schulz’ oplæg på tirsdag taler centerchef for Plan & Miljø i Faxe Kommune, Thorkild Lauridsen, om den kommunale plan. Derudover vil Villum Christensen fortælle om erfaringerne fra den såkaldte Slagelse-model, hvor kun forurenere betaler.
Kommentarer