Blågrønalger har kurs mod Sjælland
Faxe Kommune: Badevandet ved vores lokale kyster bliver muligvis kortvarigt fyldt med giftige blågrønalger
Næsten hver sommer sker der en algeopblomstring af cyanobakterier, bedre kendt som blågrønalger, i Østersøen. Det skyldes både vandets lave saltindhold samt at der fra især russiske floder med udløb i Østersøen, kommer urenset spildevand med store mængder fosfor.
I år er algeopblomstringen startet usædvanligt tidligt. Den mere end tre uger lange tørkeperiode har givet den muligvis kraftigste opblomstring af giftige blågrønalger i Østersøen i 11 år.
De mange blågrønalger florerer i havoverfladen lige øst for Bornholm og de har kurs mod Sjælland og Øresund. Det skriver b.dk.
Under masseopblomstringerne bliver overfladevandet farvet smudsigt grøn-gult og ved store koncentrationer kan det se ud som om vandet er fyldt med halvopløst papir.
– Algerne er i de seneste dage endda begyndt at strømme ind i farvandene omkring Falster, Møn og Stevns, og med de vejrforhold, som vi har for tiden, kan Køge Bugt, Øresund og dermed København sagtens blive ramt sidst på ugen, siger direktør i Bæredygtigt Landbrug, Vagn Lundsteen til b.dk.
Badning frarådes for både børn og hunde, hvor der er blågrønalger. I 2006 døde flere hunde efter at have badet, hvor der var mange alger. Algerne kan give kraftige allergiske udslet og de er muligvis kræftfremkaldende hvis de indtages i større mængder.
Algerne i Østersøen overvåges af den nationale svenske vejrtjeneste, SMHI. Man kan følge algesituationen på deres hjemmeside.
Algeplagen forventes dog at blive kortvarig. På søndag skulle et kraftigt regnvejr afløse tørken, hvilket vil få algerne til at synke ned på dybere hav.
Kommentarer