Haslev

Boligmarkedet i gunstig udvikling

Boligmarkedet er inde i en gunstig udvikling, og der er især gang i handlen med enfamiliehuse i Syddanmark og på Sjælland. Dansk Byggeri glæder sig over, at ringene spredes fra flere års fremgang i Hovedsta-den og Århus til resten af landet, blandt andet fordi det giver flere opgaver med boligrenovering.

Ifølge Danmarks Statistik blev der handlet 13.596 parcelhuse i 2. kvartal i år. Det er en stigning på tre procent i forhold til samme periode sidste år.

– Samlet set har boligmarkedet stabiliseret på et højt aktivitetsniveau – og det er godt nyt for byggebranchen. Der er fremgang i aktiviteten på parcelhusmarkedet. Og så gør det mindre, at antallet af handlede ejerlejligheder dykker lidt for tiden, siger Dansk Byggeris cheføkonom Bo Sandberg.

Han glæder sig over, at de fleste boligkøbere vælger at renovere og optimere boligen i forbindelse med huskøb.

– En undersøgelse fra i år fra dørproducenten Sweco viser, at 48 procent af danskerne får malet, når de flytter i ny bolig. Og at hele 14 procent giver boligen et større løft ved at udskifte køkkenet ved huskøb, siger Bo Sandberg.

Ifølge Dansk Byggeri er det i øvrigt helt efter planen, at der nu handles lidt færre ejerlejligheder end tidligere. Det skyldes dels, at markedet for ejerlejligheder er ved at være mættet og dels de strammere låneregler, der trådte i kraft 1. januar i år.

Over 10 procent flere hushandler i Region Syddanmark
I Region Syddanmark blev der handlet 10,4 procent flere parcelhuse i 2. kvartal i år sammenlignet med 2. kvartal sidste år.

– Boligfesten er rykket fra lejlighederne og ud på villavejene. I særdeleshed i Sydjylland, Fyn og Sjælland. Set med byggebranchens briller er det en meget positiv udvikling, at det nu er i Region Syddanmark, der bliver handlet flest huse. For netop Syddanmark er den region, hvor håndværksvirksomhederne har haft sværest ved at rejse sig oven på finanskrisen, og hvor der ind imellem har været lidt huller i ordrebøgerne, siger Bo Sandberg.

Danmarks Statistik melder også om fremgang, når man ser på, hvordan priserne har udviklet sig. I gennemsnit steg ejerlejlighederne 6,2 procent i pris fra 2. kvartal 2017 til 2. kvartal 2018. Mens prisen på enfamiliehusene i samme periode steg med 3,9 procent. Her er der ikke længere så store geografiske udsving.

Et sundt boligmarked er rugbrødsbund under renoveringsaktiviteten
En høj og stabil aktivitet i bolighandlerne udgør den vigtige rugbrødsbund for byggevirksomheder, der renoverer. Og der udover er boligejerne begyndt at energirenovere mere.

– Det er afgørende, at de mange renoveringer udføres professionelt på det hvide marked, blandt andet af hensyn til bygningernes standard. Det er derfor, vi i Dansk Byggeri har kæmpet så indædt for, at det stadig skal kunne betale sig for forbrugerne at renovere deres boliger via håndværkerfradraget, siger cheføkonom Bo Sandberg, Dansk Byggeri.

Kommentarer