Haslev

Boligskattestop hjælper ikke boligejerne i Faxe Kommune

villakvarter_parcelhuse

Faxe Kommune: Siden 2002 er boligskatterne steget med 35 procent i Faxe Kommune, selvom boligpriserne er faldet.

I 60 af Danmarks 98 kommuner er boligskatterne steget, siden skattestoppet blev indført i november 2001. Det viser en ny analyse fra Realkreditrådet.

Analysen viser at boligbeskatningen samlet set følger prisudviklingen. Den samlede boligskat per bolig er steget 44 procent siden skattestoppet blev indført. I samme periode er huspriserne  steget 43 procent. Men der er store lokale forskelle.

– Skattestoppet har ikke udhulet den samlede boligbeskatning, fordi grundskylden stiger. Men skattestoppet har skabt nogle skævvridninger, fordi vi oplever, at skatten stiger nogle steder i landet, selv om huspriserne ikke stiger, siger Peter Jayaswal, underdirektør i Realkreditrådet, til Finans.dk.

Skattestoppet fastfryser ejendomsværdiskatten, mens grundskylden kan stige, dog med et loft på 7 procent. Det betyder at boligernes værdistigninger ikke slår igennem på skatten hos landets mest velstillede boligejere i Gentofte, København, Frederiksberg og Aarhus. Her er boligskatterne steget mindre end boligpriserne.

– Den nuværende skattemodel gavner de, der i forvejen er mest begunstigede. Det vil sige boligejerne i og rundt omkring hovedstadsområdet, siger Curt Liliegreen, sekretariatschef i Boligøkonomisk Videncenter. Det skriver Finans.dk.

At grundskylden kan stige betyder samtidigt at den samlede boligskat godt kan stige selvom boligens værdi falder. Derfor betaler boligejere i Udkantsdanmark stadig mere i skat, også selv om deres boliger ikke stiger i værdi. Siden 2002 er boligskatterne i Faxe, Lolland og Vordingborg kommuner steget henholdsvis 35, 38 og 51 procent.

– Lige nu er Udkantsdanmark fanget i, at man her betaler relativt høje boligskatter i forhold til boligværdierne. Hvis man laver et nyt skattesystem, hvor den samlede skat følger boligpriserne, vil det være til gavn for dem i Udkantsområderne og ramme dem i byområderne, siger Bo Sandemann Rasmussen, økonomiprofessor på Aarhus Universitet. Det skriver Finans.dk.

Kommentarer