Haslev

Borger på Mors fik stoppet sit påbud

Bjarne Vestergaard fra Mors fik trukket påbud om at rense sit spildevand tilbage efter hjælp fra Landsforeningen Fair spildevand.

Indsendt af Peter Kiær, Storgården, Haslev. Næstformand i Fair Spildevand.

En 29-årig landbrugsmedarbejder fra Mors sender i denne tid venlige tanker til foreningen Fair Spildevand.

Bjarne Vestergaard styrer 150 hektar landbrugsjord på øen i Limfjorden. Hans største problem de senere år har dog ikke været bøvlet høstvejr – men den langvarige kamp, han har ført mod kommunen hjemme fra privatmatriklen på Blåborgvej. En kamp, der nu heldigvis er vundet.

– Jeg har fået annulleret et kommunalt påbud om, at jeg skulle rense mit spildevand. Det har været en lang og sej kamp, og kommunen var ikke nemme at danse med. Men man skal aldrig give op. I sidste ende kan kampen vindes, fortæller Bjarne Vestergaard.

Påbuddet om at rense spildevandet kom tilbage i 2014. Morsø Kommune mente, at septiktanken ved husmandsstedet i den lille by Karby var skyld i forurening af det lokale vandløb, Birkemose Bæk. Bjarne Vestergaard blev ved med at forlange beviser for forureningen. Det var imidlertid først, da Landsforeningen Fair Spildevand gik ind i sagen og pressede kommunen, at der kom skred i sagen. Foreningen går ind for et rent vandmiljø og bekæmper nyttesløse tvangs-kloakeringer i det åbne land.

– Jeg havde læst om Fair Spildevand på Bæredygtigt Landbrugs facebookside og kontaktede foreningen. Det kan jeg også anbefale andre at gøre. Jeg sætter stor pris på det arbejde Fair Spildevand gør, fortæller Bjarne Vestergaard.

Landmand Peter Kiær fra Haslev sidder i bestyrelsen. Han understreger, at kommunerne skal dokumentere eventuelle forureninger – og at det ikke er op til den enkelte husejer eller landmand at løfte bevisbyrden:

– I dette tilfælde pressede vi kommunen til at foretage en sporanalyse, der viste, at der slet ingen forurening er fra Bjarnes spildevand. Vandet fra septiktanken når simpelthen aldrig ud til vandløbet. Derefter har kommunen meddelt ham, at den pågældende spildevandsafledning ikke længere vurderes at bidrage til forureningen af Birkemose Bæk, siger Peter Kiær.

Han mener, at man bør melde sig ind i foreningen Fair Spildevand, hvis man står med et spildevandspåbud hængende over hovedet:

– Det kan snildt koste op til 80.000 kr. at efterkomme et påbud som det, der nu er trukket tilbage. Det er en voldsom og en stor udgift for borgeren, som umiddelbart står helt alene mod systemet. Men det her viser, at hvis man undersøger paragrafferne og går i haserne på kommunen i relation til disse grundløse påbud, nytter det at kæmpe. Især hvis man gør det i foreninger, hvor folk står sammen om kampen. Vi håber, at andre kommuner nu følger Morsøs eksempel, lyder det fra Peter Kiær.

Kommunerne har i alt sendt Ca 7000 påbud og politianmeldelser ud til borgere der bor i det åbne land der handler om at de skal rense deres spildevand. En renseløsning der koster op i mod 80 – 100 tusind kr for den enkelte husstand. Fair spildevand er en nyopstartet landsforening der hjælper borgere der har modtaget grundløse påbud. Dvs. påbud hvor kommunen ikke har undersøgt forholdene hos den enkelte borger som de har pligt til ifølge loven.

Kommentarer