Erhverv

Bryggeriaktierne har givet 4500 procent afkast

royal_unibrew

Faxe: Bryggeriet i Faxe, der havde et stort underskud og en kæmpe gæld tilbage i 2008,  beskrives nu som et børsmirakel.

I de fem regnskabsår fra 2009 til 2014 har Royal Unibrew samlet tjent 2,7 milliarder kroner. Det var der ingen der havde troet på tilbage i 2008, hvor koncernen havde et underskud på 483 millioner kroner efter skat.

Læs også: Unibrew udbetaler det højeste udbytte nogensinde

Koncernen havde årene forinden havde ekspanderet voldsomt for lånte penge. Der var brugt 800 millioner kroner på opkøb af flere bryggerier i Polen. Da gælden var størst, var den på 3,5 milliarder kroner mens børsværdien lå på omkring 300 millioner kroner.

Bankerne tog ­kontrollen

– Da det så værst ud, var børsværdien af selskabet en tiendedel af gælden. Så er man derhenne, hvor man er i dybe problemer, og markedet faktisk sætter spørgsmålstegn ved overlevelsen, siger Henrik Henriksen, der er chefstrateg i PFA Pension. PFA har været aktionær i en årrække. Det skriver Børsen.

Men en ny ledelse fik vendt skuden og de har siden leveret ifølge Børsen leveret et sandt børsmirakel, der har sikret investorerne et afkast på over 4500 procent.

Bryggeriets redningsmænd

Hans Savonije, der i dag er driftsdirektør, startede i 2008 som international direktør, nummer to i ledelsen lige efter den administrerende direktør. Den hollandske forretningsmand havde erfaring fra topposter i store koncerner som The Coca-Cola Company og Unilever og havde boet i otte lande.

En måned efter startede Henrik Brandt, tidligere direktør i Skandinavisk Tobakskompagni og topchef i Unomedical, som adminstrerende direktør i det kriseramte bryggeri. Han havde været medlem af bestyrelsen siden 2003, så han kendte virksomheden og problemerne indefra.

Finanskrinsen ramte 

Først skulle de to genvinde aktionærernes og bankernes tillid. De tre banker Nykredit, Danske Bank og Nordea krævede en løsning på problemerne, så de kunne få milliardtilgodehavende hjem igen.

Royal Unibrew skulle på ret køl i løbet af de næste to år og samtidigt ramte finanskrisen, med et kraftigt fald i omsætningen til følge.

Investeringerne i Polen nedskrives alvorligt

Den ny ledelse valgt at indkassere tabet på det polske investeringer på en gang. Årsregnskabet for 2008 viste derfor et underskud på 483 millioner kroner efter skat og koncernens egenkapital var halveret til lige omkring en halv milliard kroner, hvilket slet ikke stod mål med de store gældsposter.

– Vi fik meget kritik fra aktieanalytikere og investorer for, hvorfor vi ikke bare forærede det væk. Det var lidt en møllesten, hvor vi sagde: Jamen, vi kan få penge ud af det her, fortæller Henrik Brandt. Det skriver Børsen.

Organisationen i Danmark slankes

Ceres-bryggeriet i Aarhus blev lukket. Fra at have 21 fremmedejede depoter rundt om i landet gik man over til at have langt færre, men egne depoter. Samtlige forretnings­gange blev forenklede og i begyndelsen af 2009 blev 20-25 procent af de funktionæransatte afskediget.

– Vi brugte måneder på, hvordan vi kunne gøre forretningen mindre kompleks, fortæller Henrik Brandt.

Aktiekursen vendte i marts 2009

Allerede i 2009 blev underskud vendt til overskud. Det lykkedes at sælge det ene af de to bryggeri i Polen i løbet af sommeren 2009 ligesom tre caribiske bryggerier blev solgt fra.
Og halvårsregnskabet for 2009 viste et plus på 22,9 millioner kroner.

Pensionskæmpe bakkede op om den ny ledelse

Da Royal Unibrew mod slutningen af 2009 valgte at gå til børsmarkedet og bede om ny kapital, var pensionskæmpen ATP klar til at aftage aktier. Aktiekursen var på det tidspunkt steget 400 procent siden bunden og det man ønskede at genrejse selskabets kapitalstyrke. Resultatet var en kapitalindsprøjtning på 394 millioner kroner.

I begyndelsen af 2010 slap selskabet ud af bankernes jerngreb og selskabet kunne igen udbetale aktieudbytter

Opkøb af finsk konkurrent

Royal Unibrew var i 2013 blevet så stærke at de kunne gå i offensiven og opkøbe den finske Hartwall-koncern af Heineken for 2,8 milliarder kroner.

Hartwall’s størrelse er på omkring to tredjedele af Royal Unibrew og med erfaringerne fra redningsplanen fra 2008 og 2009 i frisk erindring, har man med succes rationaliseret driften og forenklet organisationen.

Læs også: Unibrews finske opkøb betyder en markant stigning i resultatet

PFA Pension vil ikke sælge bryggeriaktierne

Chefstrateg Henrik Henriksen fra PFA Pension forventer ikke, at den vilde fest kan fortsætte.

– Det er et selskab med et stærkt stabilt cash flow, og de har været gode til at håndtere den finske forretning. De er gode til at forrente kapitalen, og det er et selskab som udbetaler et pænt udbytte. Vi forventer hverken de store positive overraskelser eller negative nyheder. Det ser ret stabilt ud. Aktien er ikke længere billig, men vi har den i vores portefølje og kan stadig godt lide den, siger Henrik Henriksen.

Kommentarer