Camilla Hoffmann: Farvel til enhedsskolen

Den økonomiske situation i Faxe Kommune kræver store besparelser. Nogle vil få store konsekvenser for nogle lokalområder, og derfor har mange en mening om de varslede besparelser.

Vi har modtaget følgende indlæg fra Skoleleder, Camilla Hoffmann, Sommervej 43, 4654 Faxe Ladeplads

Farvel til enhedsskolen

Skønt at der endelig er gang i debatten om folkeskolerne i Faxe Kommune.

Desværre er baggrunden for debatten besparelser, men netop en stram økonomi kan tvinge os til at tænke alternativt, og måske netop dermed få nye idéer til at drive skoler så vi får mere for pengene, og uden at eleverne oplever forringelser i deres undervisning.

I oplægget fra skoleforvaltningen i Faxe Kommune, har man også forsøgt at være kreative. Kreativiteten rækker dog groft sagt kun til 1 forslag, -at samle overbygningsklasser på færre matrikler, forslaget beskrives så i forskellige temaer alt efter geografisk udgangspunkt.

For politikerne mener jeg at der må være langt flere, og mere væsentlige drøftelser der skal tages, inden man, i mangel på bedre forslag, hovedkulds kaster sig over at busse unge rundt i kommunen.

For at tage udgangspunkt i forvaltningens forslag må politikerne nødvendigvis forholde sig til grundstammen i den danske folkeskole; nemlig tanken om enhedsskolen. I enhedsskolen, hvor eleverne følges fra 0. til 9.klasse af samme ansvarlige ledelse, lærere som har hurtig adgang til nødvendig viden om elevernes faglige og sociale udvikling, og som kender det arbejde der laves i hele skoleforløbet, og bygger videre på indsatsen i indskoling og mellemtrin i en sammenhæng når eleverne bliver ældre.

For lærernes kompetenceudvikling er det utrolig væsentligt at lærerne i indskolingen ved hvilke krav og forventninger der er til de ældre elever, og at der hele tiden er vidensdeling imellem lærere der arbejder med elever i de forskellige faser.

Som politiker i kommunalbestyrelsen er det vigtigt at være klar over at en beslutning om at samle overbygningsklasserne geografisk, samtidig er et opgør med enhedsskolen. –I skal selvfølgelig også være opmærksomme på at dette vil være i modstrid med KL’s anbefaling i ”Nysyn på folkeskolen”, hvilket man i forvaltningens oplæg kan tolke anderledes. I KL’s oplæg står helt tydeligt at man ønsker en ny overbygning, men ”inden for enhedsskolens rammer”.

Jeg vil anbefale politikerne i Faxe kommune følgende:

* hold fast i linjen fra sidste år, da Spjellerup Skole blev lukket, -luk de resterende små skoler, dvs. skoler med 1 spor

* styrk samarbejdet imellem de 2-sporede skoler i overbygningen, så der kan ske en fælles nytænkning af den samlede overbygning i kommunen

* bed forvaltning om konkrete tal; hvad er lærernes gennemsnitlige undervisningstid? Måske lå den højt i 2008, -men det kan have ændret sig? Hvad koster den arbejdstidsaftale der er indgået med lærerkredsen i kommunen, kan den forhandles, så den i højere grad passer til kommunens økonomi? Hvad er Faxe Kommunes udgifter til folkeskolen pr. elev, -sammenlignet med andre kommuner?

* lav en højere grad af elevreguleret tildeling, og lad skoleledere og medarbejdere komme med forslag til nye måder at organisere sig på. Nye måder at holddele, aldersintegreret undervisning, fleksibel skole mv. kan være løsninger der kan skabe sammenhæng imellem ressourcer og mål.

Det er længe siden vi lukkede de små landsbyskoler med en overlærer og få klasser. Hylleholt Skole er ikke en lille landsbyskole, men en velfungerende skole med 2 spor.

Vi skal ikke tilbage til små landsbyskoler, hvor den pædagogiske udvikling går i stå, og alt det spændende sker andre steder.

Bevar enhedsskolen i Faxe Ladeplads, bevar Hylleholt Skole 0.-9.klasse.

 

 

Kommentarer