Faxe Ladeplads

De lokale fiskere beder forskere om hjælp

Faxe Ladeplads: De lokale fiskere lider under at der er alt for få fisk i vandet i Faxe Bugt og ud for Stevns Klint

Det kystnære fiskeri ud for Stevns Klint og i Faxe Bugt er de senere år blevet stadig mere elendigt. De små lokale fiskere lider under at der er alt for få torsk og fladfisk at fange. Nu beder fiskerne om hjælp.

En gang var der masser af fisk ud for Stevns Klint og i Faxe Bugten. I dag må fiskerne sejle i mange timer for at nå fiskepladser med et rimeligt udbytte, fortæller lokale fiskere til P4 Sjælland.

– De seneste fem år er torsken næsten forsvundet fra vores pladser tæt ved kysten, og vi skal sejle op mod otte timer for at finde fiskene, og det er alt for langt i vores små både, og det koster alt for meget tid og brændstof, siger formanden for Rødvig Fiskeriforening, Elo Olsen til P4 Sjælland.

– Om det er saltholdigheden i vandet, der har ændret sig, eller vandkvaliteten er blevet dårligere – jeg ved det ikke, men der må være nogen, der kan hitte ud af, hvad der er galt, siger han.

Elo Olsen har i år kun fanget 9 tons fisk, tidligere fangede han op mod 35 tons renset torsk om året.

Den kraftige nedgang i fiskeriet er sket overalt i de indre farvande.

– Det er lidt af en gåde, at de kystnære pladser er fisketomme, for mange steder er der masser af føde til fiskene, og derfor beder vi nu om hjælp fra biologerne til at få en forståelse af, hvad der er galt, siger næstformand i Danmarks Fiskeriforening, Kim Kær Hansen fra Møn.

– Havbiologerne på DTU Aqua har søgt penge til et forprojekt, der skal indkredse fiskernes erfaringer, for det er meget forskellige meldinger, der kommer fra forskellige dele af landet – for eksempel om hvilke arter der er ramt af tilbagegang, siger sektionsleder Josianne Støttrup til P4 Sjælland.

– Når problemet er defineret, kan man sammenholde det med DTU Aquas egne observationer og undersøge, om der er lignende tendenser i udlandet – f.eks. Sverige og Holland, hvor der også har været rapporter om tilbagegang af visse arter, siger hun.

– Først derefter kan man begynde at forske i årsagerne til tilbagegangen, og om der er mulige løsninger, understreger Josianne Støttrup.

Kommentarer