Debat: Mere frihed til Faxe
Som de fleste kan huske, krævede Regeringen/Folketinget sidste år, at kommunerne skulle spare en masse penge, Omprioriteringsbidraget (2%), hvorefter Folketinget så ville dele dem ud igen til kommunerne.
Indsendt af Steen Petersen, Jernbanegade 23 E, 4690 Haslev. Medlem af Faxe Byråd og byrådskandidat til Kommunalvalget for Dansk Folkeparti.
Projektet blev heldigvis droppet, men lysten til at lægge flere byrder på kommunerne forsvandt ikke.
Ifølge ØK, Pkt. 2 den 2. februar 2017 skal Faxe Kommune nu til at finde 7 mio. kr. i et såkaldt “Effektiviseringsbidrag”, som skal betales i de kommende år. Hvad der skal ske med de penge, afgør så Folketinget. Det er altså “bare” et nyt, men lavere omprioriteringsbidrag.
Samtidig skal kommunerne stadig rette sig efter de drifts- og anlægsrammer, som Regeringen/Folketinget melder ud før budgetlægningen. Som man kan se, er der ikke meget frihed tilbage for Byrådene. Folketinget binder os på hænder og fødder.
Hvis det stod til mig, skulle kommunerne have deres frihed tilbage. Vi skal selvfølgelig stadig tilbyde borgerne f.eks. daginstitutioner, folkeskole og ældrepleje ifølge den gældende lovgivning, dvs. vi skal stadig yde service på de kendte kærneområder. Hvad Kommunen skal lave derudover, burde den i det store og hele selv afgøre og i den forbindelse stå til regnskab overfor sine vælgere.
Det vil sige, at kommunerne burde f.eks. selv have lov til at afgøre, hvor meget de vil bruge på drift og anlæg – bare kærnevelfærden er i orden i følge lovgivningen. Hvis en kommune har råd til at bruge 350 mio. kr. på en multiarena, må den det.
Hvis f.eks. Faxe – hvad jeg håber – vil skære sine anlægsbudgetter ned til det nødvendige, ca. 20 mio. og frit bruge pengene på drift i stedet, skal den have lov til det. Det eneste, der skal blive tilbage af det gamle kontrolsystem, er (de) regler, som gør det uinteressant og til en dårlig forretning at sætte den kommunale personskat og grundskyld i vejret.
Kommunernes politikere skal ikke alene have hånden på skatteskruen.
Kommentarer