Det åbne overdrev ved flagstangen genskabes
Faxe Kommune: Det åbne overdrev ved flagstangen i Faxe Ladeplads genskabes
Stranden Ved Flagstangen i Faxe Ladeplads er et yndet rekreativt område for de lokale beboere og badestrand for mange borgere fra hele den østlige del af kommunen. Men det er også ”beskyttet natur” og levested for mange planter og dyr.
Størstedelen af arealet er beskyttet som overdrev, hvilket vil sige en lysåben næringsfattig natur med mange lavtvoksende planter.
– Derfor er det vigtigt, at vi gør en indsats, for at pleje arealet ved flagstangen nu – inden brombær, buske og træer får overtaget og alle overdrevsplanterne forsvinder, forklarer Charlotte Rosenblad Ralund, der er naturmedarbejder i Faxe Kommune.
Derfor har Faxe Kommune i foråret 2014 fjernet størstedelen af krattet på Stranden Ved Flagstangen for at genskabe det lysåbne overdrev.
Læs også: Kommunen rydder op ved stranden i Faxe Ladeplads
Naturbeskyttelsesloven forpligter kommunen, til at pleje beskyttede naturarealer, som kommunen ejer, så naturen ikke varigt skifter karakter. Dette opnås ved fra tid til anden at fjerne for eksempel selvsåede træer fra hede- eller overdrevsarealer. Hvis der går så lang tid mellem plejen, at området skifter karakter, kræver det en dispensation fra naturbeskyttelsesloven for at få lov til at tilbageføre arealet til den oprindelige karakter.
På stranden Ved Flagstangen har Faxe Kommune fået en dispensation. Det indebærer, at der er stillet vilkår til plejen, for at sikre, at den gavner naturen. Et af vilkårene er blandt andet at alt materiale fjernes fra arealet, så det ikke ligger og ”kvæler” nye små planter.
Danmarks Naturfredningsforening har desuden været involveret i forbindelse med planlægningen af plejen.
– At plejen af naturarealet også forbedrer udsigten fra stien og husene i første række, samt giver nye rekreative værdier på Stranden Ved Flagstangen er jo bare win-win, siger Charlotte Rosenblad Ralund.
Charlotte understreger, at det også er vigtigt, at der ikke tilføres materiale fra de omkringliggende haver. Dels for ikke at tilføre næring til overdrevet, men i høj grad for ikke at sprede haveplanter ud i naturen. Og så ser det jo heller ikke pænt ud at gå på udsigtsstien i bunker af haveaffald.
Men hvad med alle de små fugle, der plejer at holde til i krattet på skråningerne?
– Man skal ikke være bekymret for fuglelivet. Ingen af de ynglende fugle lever specifikt i brombærkrat og der er masser af levesteder i de nærliggende haver, som fuglene kan flytte over i, forklarer Charlotte Rosenblad Ralund og fortsætter:
– Til gengæld får vi skabt bedre levesteder for f.eks. det truede mark-firben, som findes i området.
God naturpleje er ikke kun et engangsindgreb – det kræver vedvarende pleje, for at sikre at arealet ikke gror til igen. Faxe Kommune er indstillet på at gøre en ekstra indsats de næste år.
– Vi har desuden talt med beboerne i området om, at de kan bidrage ved at holde øje med, at der ikke kastes haveaffald på skråningerne og hjælpe med at beskære genvækst, afslutter Charlotte Rosenblad Ralund.
I de kommende år vil plejen løbende blive tilpasset efter, hvordan området udvikler sig.
Man kan finde mere information om overdrev natur på naturstyrelsens hjemmeside
Kommentarer