Det er en ommer Jonas K.

Debat: Uddannelsesudvalget med Jonas Kristinsson i spidsen har barslet med to nye strukturændringer – en god og en dårlig.
Indsendt af Kurt Munck. Byrådsmedlem Enhedslisten
Den nuværende skolestruktur har eksisteret i 4 år. 4 år, hvor der hvert år har været mange elever, der er blevet tvunget til enten at begynde på en skole (afdeling) langt fra, hvor de bor eller efter 6. klasse været tvunget til skoleskift og dermed miste forbindelsen med deres hjemmemiljø og kammerater.
Indskolingsproblemet foreslås løst ved at man laver holddeling på tværs af klasser. Så er man ikke længere afhængig af at ramme max. 28 elever. Der kan man så være f.eks. 30 i fag, der egner til at være mange (idræt f.eks.) og dele i mindre hold i andre fag.
En god og fornuftig løsning, som vi fra enhedslisten flere gange har talt for.
Men så kammer man ellers over. Den evige politikersyge bryder ud. I hvert tilfælde hos udvalgsformand Jonas Kristinsson. Den sygdom, som desværre har præget politikernes forvaltning af Danmark de sidste 50 år – centralismens sygdom – stort er godt – større må derfor være endnu bedre.
Nu skal alle 7. – 9. klasser samles på 3 ”overbygningsskoler” – sådan som man allerede har gjort i Haslev i forvejen. Vi vil helt sikkert høre pæne ord om ”undervisningsmiljø” – om kompetenceudvikling og lignende. Det faktum, at fjernelsen af overbygningerne på skolerne i de små samfund vil gøre det endnu vanskeligere at holde liv i sport og andre fritidsaktiviteter vil vi til gengæld høre mindre om.
En enkelt ”udfordring” (politikersprog for problem) kan man dog ikke komme helt udenom. Der skal transporteres en meget stor mængde elever til de nye centralskoler. Med det nuværende elevtal helt nøjagtigt 395 elever. 395 elever skal bruge op mod en time i transport frem og tilbage for at tilfredsstille politikernes centralismegen.
Jeg forstår godt, at man anser dette for en ”udfordring” og så er det en ringe trøst, at Jonas Kristinsson vil arbejde for, at eleverne ikke oveni den lange transporttid også skal risikere at skulle vente op til endnu en time på bussen.
Det her skal give ro om skolen, siger Jonas. RO! – Der har de sidste mange år ikke været nogen form for arbejdsro i folkeskolen. Der har dårligt været et år, hvor politikerne ikke har lavet om. Enten fra kommunens side med strukturændringer, eller fra statens (og kommunernes) side omkring arbejdstid og ny skolereform.
Og medens elever og lærere stadig prøver at finde deres ben i den nye situation – vil Jonas bryde det hele op en gang til – lave ny struktur – ødelægge kollegialitet og etablerede samarbejdsformer.
Og hvad får eleverne så til gengæld? Endnu længere skolegang – bumlen i busser til og fra skolen. Nye miljøer – store uoverskuelige forhold.
ÅH jo – en grundig træning i at pendle får de vel også med.
Nej det er altså en ommer – det her kan man ikke byde vores medborgere.
Kommentarer