Dalby

Døden er ikke tabu på Dalby Ældrecenter

Medarbejderne på Dalby Ældrecenter er ikke bange for at forholde sig til døden. Plejecenteret har nemlig valgt at forholde sig meget aktivt til døden og den palliative fase.

Døden ikke et emne, man taler med beboerne om, når de flytter ind på Dalby Ældrecenter, men det betyder ikke at døden er tabu. Gennemsnitsalderen blandt de 24 beboere er høj og ind imellem får centret også til opgave at pleje en uhelbredeligt syg, yngre borger i den palliative fase.

– Det er et aktivt valg at arbejde på et plejehjem. Derfor er alle vores medarbejdere også helt på det rene med, at døden er en naturlig del af livet og en naturlig del af det daglige arbejde, siger plejehjemsleder Anni Petersen til Magasinet Pleje.

Så humant som muligt

Tre af Dalby Ældrecenters ni medarbejdere på intensivt kursus i palliativ pleje, og i 2017 bliver palliativ pleje et fokusemne i Faxe Kommune. Den grundige forberedelse betyder at det palliative forløber så humant som muligt.
– Det kan ikke gøres om. Derfor forbereder vi os grundigt både før og under den palliative fase, siger social- og sundhedsassistent Louise Eriksen til Magasinet Pleje.

Genoplivning er ikke en selvfølge

Samtlige medarbejdere var i 2015 på genoplivningskursus, og genoplivning er et etisk emne, der debatteres fordi døden er naturlig – men det er genoplivning ikke.

– Hvis man er 95 år og ikke har taget stilling til om man vil genoplives – og så falder om med hjertestop … er det så etisk korrekt at genoplive? Det diskuterer vi ret ofte lige nu, fortæller social- og sundhedsassistent Maria Rasmussen til Magasinet Pleje.

Omsorgskufferter med hjælpemidler

Dalby Ældrecenter købte tre omsorgskufferter med en række hjælpemidler til den sidste tid, tilbage i 2014. Fælles for alle hjælpemidler er, at de lindrer fysisk og mentalt. Man har samtidigt klare retningslinjer for det palliative forløb og det giver en ro og en tryghed, som smitter af på beboerne.

– Vi har tre mål i den palliative fase: Vores beboere skal ikke dø i smerte, ikke dø alene og ikke være bange i den sidste tid. Hjælpemidlerne giver personalet ro til at opfylde de mål, fortæller social- og sundhedsassistent Louise Eriksen til Magasinet Pleje.

– Omsorgskufferterne har hjulpet vore beboere og givet os et værktøj til den optimale palliative behandling, siger plejehjemsleder Anni Petersen, til Magasinet Pleje. Hjælpemidlerne henvender sig både til borger, pårørende og fagpersonalet.

Hjælpemidlerne

Omsorgkufferterne indeholder blandt andet lys til at skabe stemning, lydpuder, puder til lejring, bøger om sorg, forstøvningsflasker, varmepuder, religiøse figurer, rygstøttende pude og minderuller til noter. En pude, der er kold på den ene side og varm på den anden er blandt de mest benyttede hjælpemidler men også lejringspuden, der kan bruges til at kramme og de batteridrevne lys, der skaber stemning bliver ofte benyttet. De øvrige hjælpemidler kommer i brug efter behov.

– Jeg synes, at det signalerer professionalisme, at vi kan tilbyde de lindrende hjælpemidler. Og det er praktisk, at hjælpemidlerne er samlet, så vi ikke i en svær situation skal stå på hovedet i et eller andet skab for at finde det, vi skal bruge. Det sender også et signal om, at vi tør gå ind i snakken og arbejdet omkring den palliative fase, siger leder Anni Petersen til Magasinet Pleje.

Dalby Ældrecenter tilbyder også vågekoner – de sidder dog kun hos dem, der har lyst til at have selskab – primært om natten. Desuden får pårørende mulighed for at sove i lejligheden. Man hjælper også med at ringe efter en præst, hvis der er ønske om det.

Værdig afslutning

Der stilles levende lys på stuen når en beboer går bort, man synger en salme og medarbejderne følger altid kisten ud. Desuden deltager en repræsentant fra personalet i bisættelsen eller begravelsen.

Kommentarer