Rønnede

Egnens bedste fugletårn forbliver på 14. år uopført

To borde for enden af Gødstrupsøen er alt hvad man har villet ofre på offentlighedens oplevelsesmuligheder, selvom skatteyderne har betalt hovedparten af søprojektets pris på over 3 millioner kr. (Foto: Jesper Petersen/HMK)

Gødstrupsøen, en af Danmarks fuglerigeste søer, har nu eksisteret som et såkaldt VMP II-projekt i 14 år, og selvom man ved etableringen lovede, at folk ville få gode muligheder for at opleve søens rige fugleliv, er det ikke sket.

Skrevet af: Jesper Petersen, Talsmand Holmegaard Mose Komiteen.

Egnens bedst placerede fugletår forbliver således på 14. år uopført.

Oprindeligt kunne man i Ravnsted køre ned af den private grusvej ”Mosen” til søens sydvestende, men det blev – ganske forståeligt – efter protest fra hus- og vejejerne stoppet kort tid efter etableringen af søen.

Pladsen med to borde som man har etableret for cyklende og gående for enden af ”Mosen”, giver kun begrænset mulighed for at opleve søens spændende fugleliv.

Information er der uforståeligvis heller intet af ved søen.

Gisselfeld gods har mere held med at få grønt lys til tårnprojekter. Selv et kæmpestort tårn. Således gav et enigt Faxe byråd i efteråret grønt lys til, at der ses bort fra den hidtidige lovgivning, når et 45 meter højt udsigtstårn i nærmeste fremtid opføres i skoven lige vest for Rønnede og motorvejen dér.

Tårnbyggerne håber på at over en kvart million gæster årligt vil køre forbi i bil og betale entré for gåturen op ad den 300 meter lange, spiralformede gang op til toppen af trætårnet og glo ud over bøgeskovens trætoppe.

I den oprindelige plan skulle de spadserende have kunnet kigge på eksotiske fugle på gåturen, anbragt i bur i tårnet.

Den let gennemskuelige pengemaskine er en livløs og ret kedelig oplevelse sammenlignet med det man vil kunne opleve fra et fugletårn 50-100 meter fra bred på midten af Gødstrupsøen  mod syd, der ikke vil genere de lokale beboere.

Et sådant  fugletårn behøver endda ikke at være mere end fem meter højt. Men bygger man det tre eller fire gange så højt, 15-20 meter, vil man på fantastisk vis kunne opleve hele den unikke smeltevandssøbund fra istiden i Porsmosen mod nordvest.

I, over og lige ved Gødstrupsøen er det så muligt at opleve nogle af Danmarks mest imponerende og sjældne vilde fugle, som f.eks. hav- og fiskeørne. Incl. fantastiske naturscenerier,  såsom solopgange og -nedgange, fascinerende mosekonebryg,  tranedans samt uforlignelige oplevelser med kæmpestore fugleflokke som f.eks. når flere tusind gæs og svaner flyver til overnatning.

Så hvad i himlens navn holder myndighederne tilbage fra at holde ord og bl.a. give skatteyderne lidt tilbage for de over 3 millioner man var med til at betale for etableringen af Gødstrupsøen?

Måske skyldes myndighedernes svigt et ofte set knæfald for Gisselfeld, der ikke ønsker at offentligheden for let kan se hvor stor skade godsets opprioriterede jagtforretning forvolder fra 1. september og fem måneder frem?

Kommentarer