Faxe Ladeplads

Elisabeth Bomhoff fylder 100 år den 8. marts

Faxe Ladeplads: Elisabeth ”Lis” Bomhoff, der i morgen fylder 100 år, blev født den 8. marts 1912 i Fakse Ladeplads

Elisabeth (“Lis”) Bomhoff, der er fiskerdatter fra Fakse Ladeplads, var frihedskæmper og medlem af Holger Danske under besættelsen. Elisabeth Bomhoff, der i dag bor i Charlottenlund, har modtaget flere fortjenstmedaljer for sin indsats i modstandskampen

Elisabeth Bomhoff er et af de sidste vidner, der kan fortælle om, hvordan der var at sætte livet på spil, da Danmark blev besat i 1940. Hendes egen historie handler om selvmordspiller, grufulde gestapo-forhør og venskab til flere af dem, der mistede livet.

Hun har som eneste overlevende øjenvidne fra ”Flammens” arrestation bidraget til filmen ”Flammen og Citronen.”.

Lis Bomhoff blev efter nogle år som ung pige i huset i København elev i stormagasinet Illum. Hendes første ægteskab var med Preben Nielsen, der drev et danseinstitut på toppen af Richshuset på Rådhuspladsen, I 1940 blev hun skilt fra sin første mand og giftede sig dernæst med Helmer Bomhoff der også var modstandsmand. Hendes andet ægteskab varede til 1953

Et indbrud i hendes lejlighed bragte hende i kontakt med kriminaloverbetjent O.B. Bertelsen fra Frederiksberg Politi, der var en del af den første generation af Holger Danske. Nogen tid efter flyttede hun sammen med sin nye mand i et hus i Hjortekær nær Dyrehaven. Villaen var en bryllupsgave fra hendes svigerfar Gunnar Bomhoff, der også blev inddraget i modstandsaktiviteterne. Kælderen i huset var velegnet til at gemme illegale personer. Lis og hendes mand lod huset anvende til at huse personer, der var gået under jorden. Blandt personerne, der overnattede i kælderen i Hjortekær, var Frode Jakobsen og Flammen.

4. september 1944 blev Gunnar Bomhoffs villa på Frederiksberg stormet og hustruen Ada blev anholdt. Gunnar Bomhoff var ikke til stede, men hans bror blev dræbt, da villaen blev sprængt. Sammen med “Flammen”, “Citronen” og to andre modstandsfolk gik Elisabeth og Helmer Bomhoff derfor under jorden i Rågeleje.

Hun var til stede hos Erik Nyegaard den 18. oktober samme år, da Gestapo stormede huset. Flammen, der også var til stede, begik selvmord, mens Erik Nyegaard og Ada, Helmer og Elisabeth Bomhoff blev indsat i Frøslevlejren, hvor hun blev barakformand frem til befrielsen i maj 1945.

Efter krigen drev hun en butik med eksklusivt lingeri, dametøj og tasker på Oslo Plads og var derefter i en del år sekretær for en bilimportør.. Oplevelserne fra krigens tid lagde hun bag sig, og først længe efter begyndte hun at fortælle sin historie offentligt.

Hun var i en periode en aktiv foredragsholder, men har nu indstillet denne virksomhed. Trods problemer med svækket helbred og syn formår hun endnu at bo i eget hus i Charlottenlund, og hun har fortsat en stor omgangskreds.

 

Kommentarer