Samfund

Der er færre tomme boliger i Faxe Kommune

Faxe Kommune: Antallet af tomme boliger udgør 5,2 procent af det samlede antal boliger i Faxe Kommune.

Siden 2010 er det lykkedes femten sjællandske kommuner, deriblandt Faxe, Stevns og Næstved at få færre tomme huse. Det viser en ny opgørelse fra Dansk Industri.

I 26 danske kommuner – hovedsageligt i landets yderområder – er der kommet flere boliger uden fast beboer på adressen. Men på Sjælland er det lykkedes kommunerne Faxe, Næstved, Stevns, Vordingborg, Holbæk, Kalundborg, Odsherred, Ringsted, Slagelse, Sorø, Greve, Køge, Lejre, Roskilde og Solrød at gå den anden vej.

I dag står 15.905 boliger – svarende til 4,8 procent – tomme i de femten sjællandske kommuner. Dermed ligger Faxe Kommune en del over gennemsnittet, med 5,2 procent.

– Nogle af de tomme huse bruges i sommermånederne, men rundt regnet vurderer vi, at en tredjedel af husene er i så dårlig stand, at de bør rives ned. De sjællandske kommuner har enten selv eller med hjælp fra statslige puljer formået at vende udviklingen og få liv i flere huse. Det er meget positivt, men der er dog stadig huse på Sjælland, som er tomme, forladte og forfaldne og derfor bør rives ned, så arbejdet er endnu ikke færdigt, siger økonomisk konsulent i Dansk Byggeri, Maria Schougaard Berntsen.

Kommunerne skal selv betale 30 procent

En af udfordringerne er, at kommuner, der vil have tilskud fra den statslige Landsbyfornyelsespulje til at rive forfaldne huse ned, selv skal betale 30 procent af udgifterne til nedrivningen:

– Den slags krav rammer særligt kommuner, som i forvejen har svært ved at få enderne i budgettet til at hænge sammen. Vi ved, at det for nogle kommuner ikke er muligt at finde pengene nogen steder, og så får gamle forladte huse lov til at stå og præge lokalområdet, og det gør det svært at lokke nye beboere til, siger Maria Schougaard Berntsen.

Kun penge til nedrivning af stuehus

En anden helt lavpraktisk ting er, at det ved landejendomme kun er muligt at søge om tilskud til at rive stuehuset ned, mens kommunen enten selv skal betale for at rive for eksempel tilhørende stald og maskinhus ned eller lade de bygninger stå forladte og tomme tilbage.

– Derfor er der ikke meget vundet ved at gøre en indsats for at få ryddet ud i antallet af tomme og forfaldne landejendomme. Det er brandærgerligt, når det er penge og ulogiske regler, som spænder ben for kommuner, der gerne vil rydde op og fjerne de forladte huse, siger Maria Schougaard Berntsen.

Kommentarer