Haslev

Familien er overset som løsning i kampen mod stress

Den aktuelle indsats mod stress overser, at familien ofte er løsningen, udtaler familiestrateg og foredragsholder Bo Bresson – netop nu aktuel med bogen “Familien fortjener hjemmelavet leverpostej”, der bl.a. gennemgår tre ting, vi selv kan gøre for at erstatte stress med overskud og balance.

“Den ahhhhhhhhhh-følelse, man får, når man har overskud og balance i hverdagen, er så fantastisk, at alle burde unde sig selv at opleve den. Det kræver en anden tilgang til stress end den nuværende,”siger Bo Bresson, der har arbejdet med såkaldt WorkLife Balance i mere end 20 år.

Stress er et langt stykke hen ad vejen nødvendigt for, at vi kan præstere på arbejde. Problemet opstår, hvis man ikke stresser af igen, når man kommer hjem fra arbejde – så sætter stressen sig og bliver skadelig. Hvis vi for alvor vil stress til livs, kræver det tre ting, forklarer Bo Bresson:

“For det første skal vi forstå, hvad familieliv er i det 21. århundrede, så vi ved, hvad vi skal navigere i forhold til. For det andet kræver det viden om, hvordan hjernen fungerer, så vi bruger den rigtigt. Og for det tredje kræver det en vilje til at tage ansvar, så vi finder løsninger fremfor blot at affinde os med tingenes tilstand,” siger han og tilføjer:

“Der er nogle arbejdspladser, hvor stress er et reelt problem. Lad os fokusere på at afhjælpe problemerne dér, fremfor at gøre problemet generelt – for det gør bare ondt værre.”

Familieliv i det 21. århundrede
Langt de fleste overser den grundlæggende forskel på arbejdsliv og familieliv: nemlig at arbejdet foregår i højt tempo, mens familielivet skal foregå i lavt tempo for at fungere og være modvægt til arbejdet.

“Når vi tager vores høje tempo fra arbejdet med hjem i familien, opstår der det, vi kalder ‘ulvetimen’. I naturen er det den sidste del af natten, hvor ulvene hyler. I det moderne menneskes liv er det den sidste del af eftermiddagen, hvor alle i familien hyler,” forklarer Bo Bresson.

Ulvetimen er et selvskabt onde, fordi vi ikke forstår, at familielivet skal køres i lavt gear. Det er ellers ret enkelt, siger Bo Bresson, der giver disse gode råd:

  • Inden du træder ind i familien, så tag en dyb indånding og sæt bevidst dit tempo helt ned.
  • Gør få ting ad gangen i familie – gerne sammen – og tag jer god tid til det.

“Vi ved, at vi bruger mere tid på tv, streaming, sociale medier, gaming mm. end på at arbejde, så der er masser af tid til familien,” forklarer Bo Bresson med henvisning til undersøgelser fra bl.a. DR og Rockwool Fonden: 

“Vi kan frigøre masser af tid ved at skrue ned for forbruget af Netflix og Facebook.”

Da skærmaktiviteter samtidig er en af de helt store syndere i forhold til hjerne-stress, slår vi to fluer med ét smæk ved at begrænse forbruget af dem.

Sådan fungerer hjernen
En af de ting, der kendetegner hjernen, er, at den har en begrænset arbejdshukommelse (Bo Bresson bruger begrebet RAM som i en computer). RAM’en er kendetegnet ved to ting:

  • Den kan kun håndtere godt og vel én ting ad gangen.
  • Vi kan ikke ikke tænke på noget bestemt.

Det betyder, at vi ikke ikke kan tænke på arbejde. Og derfor tager vi arbejdet med hjem mellem ørerne. Så tror vi, at vi arbejder, men det gør vi ikke – vi lader bare arbejdet fylde mere, end det behøver. Og det sker på bekostning af det nærvær, som familien fortjener.

“Den eneste måde at sætte grænser for arbejdet er at fylde RAM’en med noget andet – jeg foreslår: familien,” siger Bo Bresson og fortsætter:

“Når vi tænker på familien, kan vi ikke samtidig tænke på arbejdet. Da mange har et spændende arbejde – og det skal vi ikke gøre til et problem! – kræver det, at familien er så spændende, at den kan tage kampen op med arbejdet.”

I sin bog gennemgår Bo Bresson, hvordan man – ved at forholde sig til, hvilket familieliv man drømmer om – kan gøre familien så spændende, at man er motiveret til at bruge sin tid og sit engagement på den.

Gevinsterne er meget store:

  • Større livskvalitet – herunder mindre dårlig samvittighed.
  • Større produktivitet samt mindre sygefravær og stress.
  • Træning af de personlige kompetencer, som arbejdsmarkedet efterspørger: empati/EQ, teamwork, konflikthåndtering og problemløsning samt for ledere værdibaseret ledelse og delegering.

Fra brok-mode til løsnings-mode
Alt for mange peger udad og forventer, at arbejdspladsen og samfundet finder løsningerne. Men løsningerne finder vi kun ved at kigge indad. Det er vores liv, og det er os, der har ansvaret for det. Vi lever i et land, som ifølge OECD har de bedste rammer for balance mellem familie- og arbejdsliv:

“Vi står os derfor godt ved at få det bedste ud af de rammer, vi allerede har, frem for at kræve mere,” 
siger Bo Bresson og afslutter:

“Der er nogle få familier, der ikke har ressourcerne til selv at løse deres problemer – og dem skal vi selvfølgelig hjælpe. Men langt de fleste danskere er ressourcestærke nok til at tage ansvaret for deres eget liv, herunder familieliv, på sig.”

Om bogen
Titel: “Familien fortjener hjemmelavet leverpostej”
Netop udkommet
Forfatter: Bo Bresson
Forlag: Forlaget CoVille

Der kan eftersendes anmeldereksemplar elektronisk eller i trykt bogudgave.

Om forfatteren

Bo Bresson (civilingeniør, HD) er strategiekspert, familiestrateg og foredragsholder.

Bo Bresson er far til fem og gift med kulturskoleleder og forfatter Lene Rikke Bresson.

Familien er bosat i Herning.

Bo Bresson har arbejdet med strategi i flere end 20 lande, i alle størrelser af virksomheder og i de fleste brancher – de erfaringer bruger han til at skabe det gode familieliv og WorkLife Balance på den intelligente måde.
Læs mere på www.FamilieStrategi.dk

Kommentarer