Faxe-borgere pendler mest og længst
![](https://faxenetavis.dk/wp-content/uploads/sites/2/2015/02/motorvej-620x316.jpg)
Faxe: 23 procent af kommunen borgere pendler over 50 kilometer hver vej til deres arbejdsplads.
Faxe Kommune ligger på en første plads på listen over de danske kommuner. Hele 23 procent af kommunens borgere pendler over 50 kilometer hver vej til arbejde. I gennemsnit pendler borgerne i Faxe Kommune næsten 31 kilometer til arbejde.
Til sammenligning kan borgerne i flere hovedstadskommuner nøjes med at pendle 10-12 kilometer fra hjemmet til jobbet.
Pendlerne er uundværlige
– I nogle områder er det jo forudsætningen for, at man kan have liv og bosætning. Hvis ikke der var mulighed for at pendle, ville mange simpelthen bo et andet sted, forklarer Lars Andersen, direktør i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. Det skriver Ugebrevet A4.
Udfordring for det lokale foreningsliv.
De lange pendlerafstand kan være en udfordring for det lokale foreningsliv. Det er stort set umuligt at træne fodbolddrenge klokken 16, hvis man arbejder i København. Desuden kan en ulykke på motorvejen hurtigt forøge pendlertiden med en halv time eller mere.
– De, der pendler over en time hver vej, deltager kun i meget ringe omfang i det lokale sports- og foreningsliv. Det hænger jo selvfølgelig sammen med, at der ikke er mange timer til overs, hvis man er væk over 10 timer i døgnet, forklarer Henrik Toft Jensen, lektor og ex-rektor på Roskilde Universitet.
– Som alle andre steder er det jo ofte Tordenskjolds soldater, der træder til og løser de frivillige opgaver. Men i forhold til frivillighed ligger vi ret godt. Det viste en undersøgelse, vi fik lavet tidligere. Vi har rigtig mange og meget forskelligeartede foreninger i kommunen, så på det punkt synes jeg faktisk, at vi er ret priviligerede, fortæller Dorte Nybjerg (V), viceborgmester og formand for kommunens erhvervs- og kulturudvalg. Det skriver Ugebrevet A4.
Stiller krav til den offentlige service
De mange pendlere stiller krav til den offentlige infrastruktur som veje, busser og togforbindelser, derfor opgraderes motorveje og jernbaner over hele landet.
Men de lange afstande betyder også at pendlerkommuner som Faxe skal forsøge at tilpasse den offentlige service til pendlernes vilkår.
– Det stiller krav til de servicetilbud, der er til borgerne. Man kan ikke forvente, at folk lige kan kigge forbi Borgerservice i frokostpausen. Det stiller også krav til børnepasningen, og til at flere ting kan klares digitalt. Som pendlerkommune kan du kan ikke forvente, at folk kan bruge den offentlige service i dagtimerne, siger Lars Andersen. Det skriver Ugebrevet A4.
– vi skal hele tiden have in mente, at folk skal kunne komme på arbejde og hjem igen, og det stiller nogle krav til, hvordan og hvornår vi leverer vores service, siger Dorte Nybjerg.
Kommentarer