Faxe Forsyning vil bruge minidroner til kloakeftersyn

Haslev: Faxe Forsyning A/S har anskaffet tre minidroner, der både kan flyve og svømme, til inspektion af kloakker
I bestræbelserne på at finde nye besparelser har Faxe Forsyning A/S anskaffet tre minidroner, som skal erstatte nogle af de omkostningstunge TV-inspektioner af spildevandsledningsnettet i kommunen.
Der er tale om en nyudviklet minidrone, som har en særlig amfibieteknologi, således den både kan flyve og svømme. I praksis fungerer kloakdronen ved at den flyver i kloakrøret, hvor der er plads, og når den kommer til et spildevandsfyldt rør, går den over til svømme-mode. Dronen har et indbygget kamera, som filmer utætheder, okkerdannelse med videre i kloakrøret.
Dronerne er ret små. I diameter fylder de 8 cm, og derfor kan de nå ud i de helt smalle kloakrør.
Kloakdronerne skal styres af en dronepilot, som har et dronecertifikat. Faxe Forsyning har foreløbigt uddannet tre spildevandsmedarbejdere, der alle tre har bestået Statens Lufthavnsvæsens dronepilotprøve. Er det ikke svært at styre den i de meget smalle kloakrør? Svaret er nej, idet dronen har en særlig ultralydsensor, som virker på samme måde som flagermus’ navigationsevne, og flagermus kan jo flyve i mørke med høj fart uden at støde ind i vægge eller andre flagermus.
Direktør Henrik Ellermann fortæller, at Faxe Forsyning har fundet kloakdronen på den årlige spildevandsmesse (IFAT) i München, og der – i første omgang – skal være en grundig test af dronerne. Testen starter 1. april og varer et helt år frem til næste 1. april.
Én af børnesygdommene har blandt andet været, at dronerne – som kan nå helt op i vandlåsen på toiletter og håndvaske – kan miste forbindelsen til dronepiloten. Og det betyder, at det kan blive nødvendigt, at bede beboerne i et hus eller lejlighed om at fiske dronen op fra deres toiletkumme.
– Det kan jo give lidt pinlige situationer, når dronen filmer nede fra toiletkummen, men omvendt må vi alle følge med udviklingen, siger Henrik Ellermann, der samtidig oplyser, at Faxe Forsyning regner med at spare flere hundrede tusind kroner om året, hvis testen bliver vellykket, og dronerne tages permanent i brug 1. april 2017.
Faxe Forsynings nye projektchef, Timm Bochdam, har i sit tidligere virke som vandchef i ARWOS i Aabenraa haft gode erfaringer med den nye droneteknologi:
– Ud over at vi fandt ledningsbrud i de store kloakrør, så fandt vi også revnedannelser i kloakrørene inde i folks huse. På den måde fik borgerne en tidlig advarsel og kunne nå at udskifte faldstammer og vandlåse på toiletter inden der opstod store vandskader, fortæller Timm Bochdam.
Kommentarer