Samfund

Faxe Kommune er bedst i landet til ældrepleje

Faxe Kommune klarer sig bedst blandt landets 98 kommuner, når man ser på ældrepleje.

Når man ser på den kommunale ældrepleje, blandt andet på områderne hjemmehjælp, kronisk syge og plejeboliger, ser Faxe Kommune samlet ud til at klare sig bedst blandt landets 98 kommuner.

Det viser en stor spørgeundersøgelse, Fremtidsstudiet, som Ældre Sagen har foretaget i fjor blandt et repræsentativt udsnit på mere end 4.000 danskere mellem 50 og 89 år skriver Jnds Posten.

Hvis man måler på ældrepleje-parametrene, viser undersøgelsen at Faxe Kommune klarer sig bedst blandt landets 98 kommuner. Det skyldes blandt andet at andelen af borgere, som er registreret i Landspatientregisteret med én eller flere kroniske sygdomme, er allerlavest i Faxe Kommune. Samtidigt kan kommunen prale af at have relativt mange plejeboliger. Omfanget af hjemmehjælp til de ældste borgere er dog ikke prangende i forhold til landets øvrige kommuner.

Ældreområdet er ifølge borgmester Knud Erik Hansen (S) et højt prioriteret område i kommunen.

– Så jeg er ikke overrasket over, at vi præsterer bedre dér, end vi gør på andre områder, siger han, borgmester Knud Erik Hansen til Jyllands Posten.

Undersøgelsen viser at det for ældre først og fremmest er et velfungerende familieliv og et godt helbred, som giver størst livstilfredshed.

Men det er også vigtigt for de ældre at de kan blive boende i lokalområdet. Her har Faxe Kommune valgt at bevare ni plejecentre fordelt over hele kommunen.

– Det betyder meget for de ældre, at de kan blive boende i lokalområdet, siger borgmester Knud Erik Hansen til Jyllands Posten.

I følge borgmesteren har Faxe Kommune ikke skåret i ældreplejen de seneste fem-seks år. Samtidigt har kommunen rent faktisk anvendt ældre- og værdighedsmidlerne til de ældre. Kommune har blandt andet ansat en aktivitetsmedarbejdere på hvert af de ni plejecentre og i hjemmeplejen.

– Vi bilder os ind, at vi har Danmarks bedste dagcentre, hvor en række frivillige også træder til, siger Knud Erik Hansen til Jyllands Posten.

Noget af det, som kan højne livskvaliteten hos ældre, er netop meningsfulde aktiviteter og frivilligt arbejde.

– Oplevelsen af at være til nytte er rigtig væsentlig for mange ældre. At føle at man ikke er overflødiggjort, men kan bidrage med noget i familien eller for eksempel via frivilligt arbejde, siger professor Tine Rostgaard fra KORA, Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning til Jyllands Posten.

Kommentarer