Samfund

Faxe Kommune har fortsat styr på økonomien

Faxe Kommunes seneste nøgletal viser en solid økonomi med styr på forbruget. Likviditeten er faldende, men det skyldes ekstraordinær gældsafvikling på næsten 160 millioner kroner i 2015 og 2016.

Faxe Kommunes økonomiudvalg tog tirsdag aften bestik af kommunens økonomi, da kommunens nøgletal blev præsenteret på udvalgsmødet. Og når man i Faxe Kommune ryster ”sparegrisen” for at gøre status inden årets udgang, ser det rigtig fornuftigt ud.

Faktisk ligger forbruget ved udgangen af oktober måned under den vejledende, gennemsnitlige forbrugsprocent på 83,3 procent af budgettet. Faxe Kommune ligger ikke mindre end 3,2 procentpoint under den vejledende forbrugsprocent på nuværende tidspunkt.

I foråret udkom den liberale tænketank Center for Politiske Studier (Cepos) med rapporten ”Kommunepotentiale 2014”. Den placerede Faxe Kommune på en niende plads på listen over kommuners evne til at være omkostningseffektive – og på Sjælland lå Faxe nummer et i denne undersøgelse.

Rapporten var baseret på regnskabstal fra 2014, og tirsdagens opgørelse viser, at Faxe Kommune fortsat fastholder et stærkt og vedholdende fokus på at styre økonomien.

Tallene glæder borgmester Knud Erik Hansen:

– Det er både et målrettet politisk fokus på at ligge inden for de afsatte midler i budgettet og et udtryk for en kyndig og ansvarlig daglig drift ude hos medarbejderne i Faxe Kommune. Det medansvar for kommunens samlede økonomiske sundhedstilstand er vi i byrådet glade for, at ledelse og medarbejdere påtager sig, siger Knud Erik Hansen og tilføjer:

– Kort efter kommunesammenlægningerne måtte vi bremse op og ad flere omgange indføre indkøbs- og ansættelsesstop i kommunen. Men gennem de seneste år har vi prioriteret på en måde, så vi sikrer en sund og stabil gennemførelse af den service, vi gerne vil tilbyde i kommunen. Økonomisk usikkerhed er de seneste år heldigvis afløst af beslutsom og målrettet daglig drift, siger borgmester Knud Erik Hansen.

Nedbragt gæld

Byrådet vedtog en økonomisk politik med en række principper for overskud på driften og forøgelse af kassebeholdningen med videre. Med realistiske budgetter og stram styring har det været muligt at rette fokus mod en større gældsafvikling.

I 2015 nedbragte man gælden med 65 millioner kroner, og i år har byrådet nedbragt gælden med 92 millioner kroner. Det sammenlagt frigjort 26 millioner kroner, som nu ikke skal betales i renter og afdrag.

Den nedbragte gæld har betydet et fald i likviditeten.

– For alle kommuner gælder det, at fremtiden ikke byder på større kommunale budgetter. Derfor har vi prioriteret gældsafvikling for at mindske udgifter til renter og afdrag, som vi jo ikke kan tilbyde meget service for. Vores likviditet er mindsket, ja, men vi ligger fortsat på et fornuftigt niveau, siger borgmester Knud Erik Hansen.

Kommentarer