Faxe Kommune knytter bånd til fraflyttede unge
![](https://faxenetavis.dk/wp-content/uploads/sites/2/2017/02/foelelsen-af_faxe-620x380.jpg)
Faxe Kommune, har i lighed med en lang række andre kommuner, fokus på at de fraflyttede unge, skal huske at komme ’hjem’ på besøg.
De såkaldt oplandskommuner, det vil sige kommuner der ligger tæt på storbyer, er bedst til at trække deres fraflyttede bysbørn hjem. Det viser en analyse fra KL.
Analysen viser også, at flere af de Sydsjællandske kommuner, har problemer med at få de unge til at flytte ’hjem’ igen. Således ligger Stevns Kommune helt nede på plads nummer 93, ud af landets 98 kommuner, med en tilbageflytningsprocent på 9,1 procent for unge født i 1981, som er flyttet fra deres hjemkommune.
Det ser ikke meget bedre ud for Faxe Kommune, der med 10, 8 procent ligger på plads nummer 84 kommune. Køge ligger på 16 procent og Næstved ligger på 13,8 procent.
– Det er vigtigt for kommunerne at gøre sig attraktive for de fraflyttere, der studerer i en anden kommune. Blandt andet med arrangementer, hvor man byder dem hjem igen, billetter til aktiviteter, grupper på Facebook og nyhedsmails, siger Steffen Damsgaard, der er formand for Landdistrikternes Fællesråd, til Jyllands-Posten.
Billetter til koncerter, events og udvalgte begivenheder
Faxe Kommune har, med kampagnen ’Følelsen af Faxe’, sat fokus på det attraktive ved at bo i kommunen. Blandt de mange fordele nævnes at man ikke skal slås om plads på løbestierne samt at der er plads til alle på fodboldholdet. Ved at gøre de unge opmærksomme på fordele som disse, allrede inden de slytter, håber kommunen at øge chancen for, at de unge flytter tilbage, for eksempel efter endt uddannelse.
– Vi prøver at holde hånd i hanke med de unge i Faxe Kommune. Vi har sat gang i, hvordan vi kan holde kontakten med dem, efter de er flyttet. Eksempelvis med billetter til koncerter, events og udvalgte begivenheder, så de kommer ned og besøger deres hjemkommune, siger konsulent Bjørn Rasmussen, der er projektleder for kampagnen ’Følelsen af Faxe’, til Jyllands-Posten.
Læs også: For et år siden så ’Følelsen af Faxe’ dagens lys
En lang række kommuner har ifølge Landsdistrikternes Fællesråd helt eller delvist valgt at sætte fokus på at forsøge at lokke unge fraflyttede, til at flytte tilbage igen.
– Det er nemmere at trække borgere tilbage igen, hvis de i forvejen har kendskab til området, og det har de unge, der er vokset op i kommunen, siger Steffen Damsgaard til Jyllands-Posten.
Modbølge til urbaniseringen
I den seneste tid har det dog vist sig, at mange børnefamilier nu søger væk fra storbyen. De ønsker blandt andet mulighed for at dyrke deres egne grøntsager.
– Vi ved fra tidligere undersøgelser, at man har en tendens til at flytte tilbage til landet, hvis man selv er vokset op på landet, siger Hanne Tanvig, som forsker i flytninger ved Københavns Universitet, til Jyllands-Posten.
interesserede kan læse mere på www.foelelsenaffaxe.dk. Man kan følge ‘Følelsen af Faxe’ på facebook.
Kommentarer