Faxe Kommune nægter 22-årig svært handicappet førtidspension

Faxe Kommune bliver ved med at sende en 22-årig udviklingshæmmet mand ud i det ene nytteløse praktikforløb efter det andet. Uden succes. Han har ingen chance for at komme i arbejde…
22-årige Kasper Rasmussen fra Haslev, der af sin læge beskrives som blandt andet mentalt retarderet og udviklingshæmmet med autistiske træk, har ingen chance for at komme i arbejde. Alligevel bliver Faxe Kommune ved med at sende ham ud i det ene nytteløse praktikforløb efter det andet. Uden succes. Det skriver TV2.
Faxe Kommune har indtil videre sendt Kasper Rasmussen ud i seks forskellige virksomhedspraktikker, men ingen af dem har Kasper været i stand til at gennemføre.
– De giver mig alt for mange opgaver, og så bliver jeg forvirret og glemmer, hvad jeg skulle. Og så bliver jeg ked af det og stresset, fortæller Kasper Rasmussen til TV2.
– Hver eneste dag håber vi, at Kasper finder et sted, hvor han kan falde til. Men som årene er gået, må vi nok indse, at sådan bliver det ikke. Han har haft det her handicap siden fødslen, og det bliver ikke bedre af, at han kommer i flere praktikker, siger Kasper Rasmussens far, Preben Rasmussen til TV2.
Det seneste af Kasper Rasmussens praktikforløb var hos en landmand, og det endte skidt.
– En dag sagde han til mig, at jeg skulle gøre noget, og så sagde jeg, at det havde jeg glemt. Og så sagde han, at hvis han hørte mig sige det én gang til, så kunne jeg godt tage hjem. Så fik jeg bare lyst til at sætte mig ned og græde, fortæller Kasper Rasmussen.
Skal leve for 300 kroner om ugen
Faxe Kommune gav senest Kasper Rasmussen afslag på hans ansøgning om førtidspension i 2016. Kommunen afvisning blev sidste år støttet af Ankestyrelsen.
Kasper har måttet flytte en time væk fra forældrene, der bor i Nakskov, for at få den daglige hjælp, han har brug for på et botilbud i Haslev. Og så længe kommunen nægter den udviklingshæmmede unge mand førtidspension, skal han leve for 300 kroner om ugen. Det beløb skal dække både mad og alt andet, han måtte have brug for.
Uværdigt for den handicappede
Ifølge Thorkild Olesen, der er formand for Danske Handicaporganisationer, er de mange nytteløse ressourceforløb uværdigt for de handicappede, der jo netop burde have ret til og gavn af førtidspension. Han understreger at der er nogle mennesker, som ikke skal slæbes igennem hele systemet, før de skal have førtidspension.
– Mennesker, som for eksempel Kasper, kommer igennem nogle ressourceforløb, som de ikke kan håndtere. Når de så har prøvet det én gang, så burde man sige stop: Det her går ikke. I Kaspers tilfælde er der endda læger, der understøtter det. Men i stedet sender man ham videre i ‘femten’ yderligere ressourceforløb, siger Thorkild Olesen til TV2.
Ikke-eksisterende chance for at udvikle arbejdsevne
Thorkild Olesen er ikke den eneste der ser flere problemer ved det nuværende system. Ifølge Iben Nørup, der er forsker ved Institut for Sociologi og Socialt Arbejde på Aalborg Universitet fører det til at nogle ender med at hænge i systemet i uafklarede situationer i rigtig mange år.
– Et af problemerne er, at der bliver tildelt en lang række ressourceforløb til nogle mennesker, hvis reelle chance for at udvikle en arbejdsevne er meget lille og nogle gange ikke-eksisterende. Så bliver det reelt bare en forlængelse af deres sagsbehandlingstid, inden der kommer en afklaring på deres situation, siger Iben Nørup, til TV2 og hun fortsætter:
– Det betyder, at deres økonomiske situation er uafklaret i den periode. Når de er i ressourceforløb, får de en væsentlig lavere ydelse end man gør, hvis man er på sygedagpenge eller på førtidspension. Der er selvfølgelig nogle psykiske følgevirkninger af det: At de ikke ved, hvordan deres liv ser ud om to år eller blot et halvt år frem.
Kasper drømmer om at bo sammen med sin kæreste
Kaspers familie vil nu med afsæt i det seneste mislykkede praktikforløb ansøge Faxe Kommune om førtidspension igen. De håber, at det lykkes så Kasper kan få opfyldt sit store ønske, om at få en bolig sammen med sin kæreste.
Kommentarer