Debat og politik

Faxe Kommune tillader nedsivningsanlæg

Der er to grundlæggende muligheder når man har fået et påbud om rensning af spildevand: Hvis den offentlige kloakledning ”kommer forbi” skal man tilsluttes.

Indsendt af Ivan Lilleng. Formand for- Teknik- & Miljøudvalget.

Ligger man langt fra den offentlige kloak kan man vælge mellem selv at lave et lille renseanlæg eller at sige til Faxe Forsyning: I skal gøre det. Hvis man vælger, at Faxe Forsyning skal gøre det koster det tilslutning (se nedenfor). Man kan også vælge selv at lave et anlæg. Det koster selvfølgelig, men man slipper for at betale spildevandsafgift (41kr/m3 inkl. moms) som alle andre ellers betaler. Vælger man den her løsning har den tilbagebetalt sig på typisk mellem 5 og 15 år.

Der bliver ved med at være misforståelser om nedsivning. Det er ærgerligt for et nedsivningsanlæg opfylder alle renseklasser, og Faxe Kommune giver tilladelse til nedsivningsanlæg. Det er kun i meget specielle situationer det ikke kan lade sig gøre, for eksempel hvis man bor klods op af et vandværk.

Den enkelte grundejer kan i de fleste tilfælde frit vælge mellem forskellige løsninger som nedsivningsanlæg, minirenseanlæg m.fl.

Der er formuleringer i forskelligt materiale fra kommunen som giver anledning til forvirring. Det er blandt andet det vi kan bruge en høringsperiode til at få rettet op på. Vi noterer os dårlige formuleringer og prøver at gøre det bedre.

Og så lidt om priser: Det koster små 37.000 i tilslutningsafgift (inkl. moms). Derudover skal man selv få spildevand og regnvand skilt ad og føre spildevandet til den brønd der bliver sat op. Hvad det koster er jo meget forskelligt. Typisk nok 30-40.000. Der figurerer et tal på 100.000. Det er summen af de to tal som nogle skønner til 100.000. Det er ikke helt ved siden af, men nok lidt højt sat for de fleste.

Det er en udgift vi som samfund pålægger de pågældende. Det er samme udgift et nyt hus bliver mødt med og det er samme udgift man har betalt i byer og landsbyer da man der blev tilsluttet. Er man pensionist eller har meget lav indkomst er der mulighed for at få beløbet indfrosset (samme princip som ved ejendomsskat). Alle andre må altså betale. (et fast forrentet realkreditlån vil koste i omegnen af 400 kr./måned efter skat).

Der er i øvrigt en udgift mere som næsten ikke nævnes. Oveni at man skal tilsluttes betaler man for hver m3 man bruger 41kr./m3. Det er for en almindelig husstand typisk 3-6.000 pr år. I øvrigt også en udgift der er ens uanset om man bor i by, landsby eller på land – og som man har betalt i byer og landbyer gennem alle år.

Kommentarer