Faxe Ladeplads

Faxe Ladeplads og fremtiden?

rene_tuekaer

Debat: Jeg er ligeledes født og opvokset i Faxe Ladeplads og derfor har jeg meldt mig i arbejdsgruppen Kønnere by i Faxe Ladeplads.

Indsendt af René Tuekær. Gruppeformand for Borgerlisten (Å). 

Tak til søstrene Nikoline og Julie for Jeres aktive deltagelse med læserbreve om Faxe Ladeplads og byens fremtid. Jeres indlæg gør, at jeg også vil kommentere på emnet.

Jeg er ligeledes født og opvokset i Faxe Ladeplads og derfor har jeg meldt mig i arbejdsgruppen Kønnere by i Faxe Ladeplads. En gruppe af frivillige, som prøver at få gjort noget positivt ved bykernen og herunder Gefion. En gruppe, som jeg oplever snart trænger til positive tilkendegivelser om noget konkret fra Faxe Kommune, for ikke at tabe ildsjælsgnisten. Tilflyttere til Faxe Kommune herunder Faxe Ladeplads er et godt emne og hvor den øverste ledelse i kommunen taler om, at der skal komme 5000 nye borgere, hvoraf flere gerne skulle være børnefamilier.

Den basis af service Kommunen leverer i øjeblikket i Faxe Ladeplads skaber utryghed og derfor har Borgerlisten heller ikke stemt for skolestrukturen, som Julie Brok nævner som et af de konkrete problemer. Strukturen forskelsbehandler de geografiske områder i vores kommune og den sætter skoleledelserne i en ikke misundelsesværdig arbejdssituation, hvor de ofte fysisk skal pege på flytning af enkelte elever til andre skoler.

Det får en meget negativ effekt, hvor forældre begynder, at agerer efter, at Hylleholt skole måske gøres 1 sporet og senere måske mister sin overbygning eller det som er endnu værre. Senest oplevet, hvor flertallet i byrådet ikke ville give økonomi til to 7. klasser, men udelukkende til én 7. klasse. For os andre i byrådet var oplevelsen en ren magtdemonstration. Den skolestruktur skal stadigvæk ændres!

Borgerlisten ser det samme i ejendomsstrategien, hvor mange – pludselig – er enige om, at Faxe Kommune har for mange m2 offentlige arealer og derfor skal der ske noget og hurtigt! Her er Borgerlisten heller ikke enige med flertallet. Vi ønsker som minimum 1 offentlig institution i de større byområder og dermed også i Faxe Ladeplads. Derfor ønsker vi ikke lukning af Mælkevejen og vores holdninger er udmeldt.

Udvikling i Faxe Ladeplads kan bl.a. gøres ved, at læse i 11 City Designs rapport, som blev afleveret til Faxe Kommune i 2009. I den rapport nævnes det bl.a. at der er Ildsjæle som frivilligt vil arbejde. Der nævnes samtidig, at der ikke er en bymidte og ingen samlingssteder. Der nævnes den strategiske udfordring i Faxe Ladeplads, hvor byen skal have sin gloværdige fortid retur og herunder attraktive bomuligheder. Rapporten afventer, at den bruges endnu mere.

Faxe Ladeplads havn kan blive et attraktivt samlingssted og der tales om, at ændre Lokalplan nr. 300-38, hvilket jeg er meget betænkelig ved, da den netop i 2004 blev dannet ved et stort arbejde, hvor alle aktører var inviteret med i udarbejdelsen af lokalplanen. Det var faktisk en svær opgave med et godt resultat.

Skolestrukturen skal ændres, således at den ikke skaber utryghed og dermed forhindrer børnefamilier i tilflytning til Faxe Ladeplads. Ejendomsstrategien, som jeg langt hen af vejen kalder daginstitutionsstrategien skal heller ikke skabe utryghed og derfor skal alt ikke lukkes og nedrives samt centraliseres. Når det først er nedlagt bliver det ikke opbygget igen. De basale områder, som skole og daginstitutioner skal der være ro omkring.

Bliver der ikke ro – kommer der naturligvis ikke tilflyttere og endelig harmonerer afvikling ikke med ønsket om 5000 nye tilflyttere.

Kommentarer