Faxehus Efterskole nomineret i konkurrence om digitale krænkelser
Digitale krænkelser i kæresteforhold kan have lige så alvorlige konsekvenser som et fysisk overgreb. Skoler fra hele landet har sat emnet på dagsordenen gennem den årlige kreative konkurrence om kærestevold. Der er indsendt 182 bidrag, og 12 klasser er nu nomineret til at vinde konkurrencen. De endelige vindere bliver afsløret i uge 6.
Den kreative konkurrence mod kærestevold afholdes af ligestillingsministeren sammen med Bryd Tavsheden og Det Kriminalpræventive Råd.
Igennem film, sange, tekster og billeder har unge i udskolingen og på ungdomsuddannelser formidlet deres tanker om digitale krænkelser i kæresteforhold. Der er sendt 182 bidrag ind og 11 skoler er nomineret til at gå videre i konkurrencen.
– Sociale medier har markant ændret den måde unge kommunikerer og danner relationer på – det gælder også for kæresteforhold. Det giver nye positive mulighed for at kommunikere og være i kontakt. Men de sociale medier kan også bruges til at kontrollere eller lægge et psykisk eller socialt pres på ens kæreste. Det kan være rigtig svært at tale om, og derfor glæder det mig, at de unge har formidlet emnet både nuanceret og kreativt. Vold og krænkelser skal forebygges, og det skal være tydeligt for alle unge, at det aldrig er acceptabelt – heller ikke online, siger ligestillingsminister Peter Hummelgaard.
Digitale krænkelser kan have store psykiske konsekvenser for den, det går ud over.
– Digitale krænkelser er også vold, for man kan ikke bare sige ’pyt’ eller ’det var bare for sjov’. Når unge deler indhold på nettet, der måske udspringer af sårede følelser eller af tankeløs smarthed over for vennerne, har det omkostninger – både for den udsatte og for udøveren. Det er tydeligt, at de elever, der har deltaget i konkurrencen, har reflekteret over, hvad der er rigtig og forkert adfærd på nettet, og hvilke konsekvenser det kan have at krænke andre, siger generalsekretær fra Bryd Tavsheden Isabella Wedendahl.
Digitale krænkelser kan have store, langvarige konsekvenser for offeret, men også for krænkeren, der risikerer en plettet straffeattest.
– Billeddeling er en stor del af ungdomskulturen i dag, det skal vi anerkende og skabe forståelse for. Men når det kommer til at dele seksuelle og krænkende billeder eller videoer af andre uden deres samtykke, så foretager man sig noget ulovligt. Det bliver vi både som forældre og lærere nødt til at minde de unge om, på samme måde som vi lærer dem om rigtigt og forkert i alle livets andre aspekter, siger formand for Det Kriminalpræventive Råd Erik Christensen.
De 11 nominerede skoler
- Faxehus Efterskole, Faxe Ladeplads
- Viborg Gymnasium, Viborg
- HF & VUCFYN, Odense – er nomineret med to bidrag
- FGU Hovedstaden, afdeling Vesterbro i København
- 10. klasseskolen, Bornholm
- Sankt Helene Skole, Vejby afdeling
- Sankt Helene Skole, Tisvilde
- Nymarkskolen, Svendborg
- Fjerritslev Skole, Fjerritslev
- Ejstrupholm skole, Ejstrupholm
- Islev Skole, Rødovre
Om konkurrencen
Den kreative konkurrence mod kærestevold afholdes af ligestillingsministeren sammen med Bryd Tavsheden og Det Kriminalpræventive Råd. Formålet med konkurrencen og årets tema ‘Digitale krænkelser er også vold’ er at få de unge til at forholde sig til kærestevold samt debattere og reflektere over, hvad der er i orden i et kæresteforhold, særligt online. I år har 43 skoler over hele landet deltaget i konkurrencen. Der er i alt modtaget 182 bidrag.
Dommerpanelet består af forfatter Sebastian Bune og influencer Louise Bjerre, der er fagdommere samt generalsekretæren for Bryd Tavsheden Isabella Wedendahl, forebyggelseschef i Det Kriminalpræventive Råd Tania Schimmel og Ligestillingsafdelingen i Beskæftigelsesministeriet.
Der er en hovedpræmie på 10.000 kr. og en 2. præmie på 5.000 kr. i hver af de to aldersgrupper. Der er altså fire præmier i alt. Uanset om eleverne deltager enkeltvis, som grupper eller som samlet klasse, så er det hele klassen, der vinder præmien.
Baggrund
- Digitale sexkrænkelser kan have lige så alvorlige konsekvenser for den enkeltes trivsel og velbefindende som et fysisk seksuelt overgreb, bl.a. fordi det kan leve videre på nettet i lang tid og dukke op uventet.
- 5 % af adspurgte unge mellem 13-17 år svarer, at nogen inden for det seneste år har brugt seksuelle billeder af dem til at true eller afpresse dem.
- 36 % af unge mænd og 33 % af unge kvinder fra 16 til 24 år siger i en undersøgelse, at det kan være svært at sætte grænser for, hvad der er okay at gøre i et kæresteforhold.
- 49 % af de unge ville sige fra, hvis deres kæreste krævede altid at vide, hvor de er og hvem de er sammen med.
- 6 % af adspurgte i alderen 13-17 år har inden for det seneste år oplevet at få deres intim- eller nøgenbillede delt med andre uden deres tilladelse, mens 10 % af de adspurgte svarer, at de selv har delt en andens intime billede uden samtykke.
Kommentarer