Debat og politik

Faxe’s udvalgsformand: Javel hr. minister

Debat: Jeg kan forstå på Faxe Kommunes udvalgsformand, at hvis man ikke er enig i hans udlægning af teksten, så er der to muligheder.

Indsendt af Villum Christensen. Medlem af Folketinget for Liberal Alliance of formand for Miljøudvalget, Slagelse kommune.

Enten er man dum (og fair nok for det, skriver udvalgsformanden overbærende, vi er jo ikke lige velsignet af vid fra vor herre..) eller også er man populist (og det begræder han, med en slet skjult henvisning til oprører af systemet.)

Det jeg noterer mig i det meget nedladende indlæg, det er, at han helt undlader, at tage stilling til sagens substans, men udelukkende henviser til systemet, kloge folk i forvaltningen og Naturstyrelsen – og hvad alle andre kommuner gør.

I Slagelse kommune var det faktisk et enigt byråd, som vedtog en spildevandsplan og et administrationsgrundlag, som betyder, at vi restaurerer vandløbene og måler på vandløbene for at sikre, at dårlige faunatal i åerne reelt skyldes husspildevand. Hvis ikke det er tilfældet, og det skyldes andre ting, så er der simpelt hen ikke hjemmel til at udstede et påbud om spildevandsrensning. Det burde være logik for selv meget indsigtsfulde folk i Faxe kommune, og en meget moraliserende formand.

Hvis også de konservative er enige om, at vi lever  i en retsstat, (det plejer de at være) så må man som minimum kræve, at myndighederne lever op til faglige og juridiske krav, og ikke mekanisk udsender kæmpe regninger til alle på baggrund af et administrativt BBR, hvis de bor i nærheden af et vandløb.

En retlig afgørelse som et påbud er, skal være fagligt og juridisk begrundet ift. loven, og det kræver, at der foretages en individuel vurdering af miljøbelastningens omfang, og at dette sættes ift. den økonomiske belastning for lodsejere – det såkaldte proportionalitetsprincip. Det fremgår klart at EU retten, og der er faktisk en pligt for kommunerne, som ikke bare kan tørre ansvaret af på Naturstyrelsens lemfældige miljødata og tendentiøse cirkulærer, som intet hold har i lovgivningen (og i øvrigt henviser til gamle domme, der er uaktuelle og misvisende for vandløb, bl.a. fordi de blev afsagt før vandrammeregulativernes gennemførelse.)

Så kære udvalgsformand, selv om det er nemt og bekvemt at gemme sig bag systemet, så ændrer det ikke på, at det er pligtforsømmelse, hvis man undlader en miljøvurdering. Højesteretsdommen vedrørte udledningen til en fosforfyldt sø, og ikke vandløb, som stort set er upåvirket af næringsstoffer fra spildevand.

Jeg har stillet et utal af spørgsmål til miljøministrene om sagen, og jeg spiller ikke et populistisk kort, når jeg står på borgernes side. Ikke en eneste gang, er det lykkedes Naturstyrelsen at fremskaffe det faglige grundlag for en antagelse om, at husspildevand er afgørende for den økologiske tilstand og dermed faunatallene i vandløbene. Tværtimod.

Alle faglige rapporter siger, at det er de fysiske forhold i vandløbene, der er afgørende, og at næringsstofferne ikke spiller en synderlig rolle. Hvis udvalgsformanden med de mange fine uddannelser har en anden viden, så er vi rigtig mange, der vil glæde os bare til et enkelt lille link til en videnskabelig undersøgelse, der understøtte dette. Jeg har arbejdet med området i de sidste 3-4 år og på alle måder ønsket evidens i miljøpolitikken.

Sandheden er imidlertid, at der ER ingen evidens. I givet fald så tror jeg nok de højt betalte chefer i Naturstyrelsen og kommunerne havde disket op med beviserne for længe siden. Og ret beset så indrømmer man det jo også selv, når man i bureaukratiets hellige navn kan sige til kommunerne, at de skal udsende et vist antal påbud pr 1000 indbyggere. Det er jo en ren tilståelsessag. Det er påbuddene der er målet, og ikke spørgsmålet om der overhovedet er sund fornuft i udgiften, som skal forbedre miljøet.

Jeg håber, at Faxe kommune vil være med til at melde sig ind i virkeligheden, som vi jar gjort i Slagelse, fremfor blindt at deponere den politiske handlekraft hos bureaukraternes og indlejre beslutningerne, så de falder ind i systemets behov. (Javel hr. Minister, kunne man sige.)

Det kan give velbegrundet oprør, hvilket også ses ude i den store verden…

Kommentarer