Haslev

Finanslovsudspil stærkt kritisabelt

Byfornyelsesmidler, som i forvejen skulle bruges til at styrke indsatsen i landsbyer, skal finansiere ny landsbypulje. Stærkt kritisabelt, siger Kim Ruberg, formand for Danmark på Vippen.

333 millioner kroner har regeringen i finanslovsudspillet afsat til en ny landsbypulje frem mod 2022. Midlerne skal primært gå til forskønnelse af landsbyerne – herunder nedrivning af faldefærdige huse.

– Vi har brug for at forskønne vores landsbyer og landdistrikter, så de bliver endnu mere attraktive at bo og leve i. Men finansieringen af puljen er helt ved siden af, siger Kim Ruberg.

Regeringen lægger i finanslovsudspillet op til, at landsbypuljen skal finansieres ved at omprioritere midlerne fra det statslige tilskud til byfornyelse. Et tilskud, som et stort flertal i Folketinget i 2016 besluttede at målrette de mindre byer, der er under pres, og hvor der er behov for at kickstarte en udvikling. Dengang var der afsat hele 707 millioner kroner til byfornyelse i årene 2017-2020.

Siden har byfornyelsesmidlerne både finansieret en ny bandepakke og jobpræmiepulje. Den sidste rest, der er tilbage, føres altså nu over i den nye landsbypulje:

– Man tager først de fleste af pengene fra en pulje, der skal udvikle vores landsbyer, og bruger dem til helt andre formål. Nu tager man så resten af de penge, der skal udvikle vores landsbyer, og flytter dem over i en ny pulje, der skal udvikle vores landsbyer. Bortset fra navnet er der jo ikke meget nyt i det, siger Kim Ruberg.

Statens Byggeforskningsinstitut har tidligere dokumenteret, at spinoff-effekten ved offentlig områdefornyelse er hele 5,4 i mindre byer, mens den i de større byer kun er på 2,4. Også på den baggrund ærgrer det Kim Ruberg, at regeringen ikke er mere ambitiøs.

– Der er virkelig grundlag for vækst og nye arbejdspladser i Danmarks byer i statsstøttet områdefornyelse. Desværre har vi i alt for mange år koncentreret indsatsen i de større byer. Eksempelvis har staten fra 1980 til 2010 brugt 80 mia. kr. på byfornyelse i København alene, siger Kim Ruberg og henviser til tal fra Curt Liliegreen, direktør for Boligøkonomisk Videncenter.

Danmark på Vippen opfordrer til, at regeringen finder en alternativ finansiering af den nye landsbypulje, samtidig med at man forøger midlerne til byfornyelse.

Styrket bredbåndspulje
I finanslovsudspillet afsætter regeringen 102 millioner kroner til bedre bredbåndsdækning i de områder, hvor der ikke er udsigt til, at private aktører vil sikre bredbånd. Det glæder Kim Ruberg:

– En god bredbåndsforbindelse er helt afgørende for et områdes mulighed for at skabe vækst og udvikling. Det gælder både for private og for erhvervsdrivende. Derfor er der også grund til at rose regeringen for at afsætte yderligere midler til at forbedre bredbåndsdækningen i hele Danmark, siger Kim Ruberg.

Han er dog bekymret for regeringens plan om at fortsætte besparelserne på uddannelses- og kulturområdet frem til 2022. Kim Ruberg frygter, at det vil betyde færre uddannelser uden for de store byer:

– Vi ved, at besparelserne på uddannelses- og kulturområdet rammer de mindre institutioner hårdest,” siger han og fortsætter:

– Det kan betyde færre uddannelsespladser og færre institutioner uden for de store byer, fordi uddannelsesinstitutionerne ofte modvilligt ser sig nødsaget til at samle tingene i større enheder.

Danmark på Vippen er en partipolitisk neutral landsforening, der kæmper for vækst, velstand og lige vilkår i hele Danmark.
DpV ønsker en debat om Danmarks fremtid baseret på fakta. Deres fornemste opgave er at analysere, dokumentere og formidle viden om, hvordan der skabes balance i Danmark – til gavn for hele landet.

Kommentarer