Samfund

Faxe indtager kedelig plads over kommuner med dårlige betaler

De højere renter og inflation har ulmet under danskernes privatøkonomi i flere kvartaler, og nu får flere problemer med at betale deres regninger til tiden. 173.000 danskere er nu registreret i RKI-registret over dårlige betalere, og det er det højeste antal siden juli 2021.  Det viser tal fra Analysevirksomheden Experian.

I Faxe kommune er 1.434 personer registreret i RKI med en samlet gæld på over 87 millioner kroner. Det svarer til 4,71% af alle voksne bosat i kommunen, og hver har i gennemsnit en ubetalt gæld på 60.987 kroner. Målt på antal dårlige betalere i forhold til det samlet antal borgere over 18 år indtager Faxe kommune pladsen som nummer 15, hvilket dermed betyder, at kun 14 kommuner har flere borgere registreret i RKI end Faxe.

Hvad årsagen er til denne placering fremgår ikke af de seneste tal fra Experian, men Bo Rasmussen, der er direktør hos data- og analysevirksomheden Experian, der driver RKI-registret, har nogle generelle betragtninger.

– Mange danskere har en bundsolid privatøkonomi, men især de i forvejen udsattes grundlag begynder at vakle. Det er et udtryk for, at der sker noget med vores privatøkonomi, som vi ikke har oplevet i mange år, forklarer han.

For Experian-direktøren er det forventningen, at der kommer flere registrerede i RKI.

– Vi har haft økonomisk medvind på grund af en lempelig pengepolitik de seneste mange år, men i 2022 har vi mærket på vores privatøkonomi, at der nu kommer en regning for at tøjle inflationen. Renterne er kravlet op, og forbrugerpriserne er steget markant, og det rammer hårdt hos dem, der har sværest ved at betale regningerne.

– Hvis vi ser arbejdsmarkedet vende på grund af en mærkbar recession, bliver det vanskeligere for flere at betale. Det er dog vigtigt samtidig at have fokus på, at mange danskeres privatøkonomi er solid, mener Bo Rasmussen.

Siden 2014 er der stødt og roligt blevet færre danskere i registret, men den udvikling ændrede sig halvvejs i 2022, og nu bekræfter de nye tal tendensen.

Kommentarer