Samfund

Flere udsatte borgere får rette hjælp

Faxe Kommune oprettede i oktober 2015 et gadeteam for socialt udsatte for at undersøge om dette kunne fremme sundheden og trivslen hos disse borgere. Erfaringerne har været så gode, at Gadeteamet nu bliver et permanent tilbud.

Socialt udsatte mennesker har større risiko for sygdom og dårlig trivsel end andre borgere. Udsatte borgere udsætter ofte kontakter til sundhedsvæsenet, til det er blevet mere alvorligt. Det var denne problemstilling, som Gadeteamet skulle imødekomme.

Gadeteamet består af en socialsygeplejerske og en socialarbejder, der sammen tilbyder en helhedsorienteret indsats til de borgere, der ikke i tilstrækkelig grad benytter eller kan rummes i det eksisterende sundheds- eller socialvæsen.

I de syv måneder Gadeteamet har eksisteret, har de haft kontakt med over 100 borgere. Det er i høj grad personale i kommunen, som tager kontakt til Gadeteamet, men også hospitaler, politi, pårørende, væresteder og borgerne selv.

Læs også: Gadeteam har hjulpet 45 udsatte borgere

Alle borgerne har været udsatte på en eller flere måder. De har haft et misbrug, psykiske eller fysiske problemer, eller været arbejdsløse, hjemløse eller socialt isolerede. Faxe Kommune er altså lykkede med at skabe kontakt til den tiltænkte målgruppe.

Når Gadeteamet har opnået kontakt med borgeren, består opgaven ofte i at hjælpe borgeren til kontakt med relevante parter, for eksempel Rusmiddelcentret, Borgerservice, Visitation, læge og lignende. Borgerenes forløb i Gadeteamet er ofte korte – 75 procent afsluttes inden for én uge. Gadeteamet har dog også komplicerede forløb, som har varet over flere måneder, og hvor der er mange kontakter med både borgeren og interne og eksterne parter.

Kasper Sonne, centerchef for Familie, Social & Beskæftigelse, er meget tilfreds med resultaterne. Han fortæller:

– Socialområdet har gennem flere år haft en opsøgende medarbejder. At denne funktion nu er blevet koblet sammen med en gadesygeplejerske har betydet, at flere af de socialt udsatte får den rette social- og sundhedsmæssige hjælp og på et tidligere tidspunkt end ellers.

Gadeteamet er et godt eksempel på, at Faxe Kommune kan arbejde på tværs indenfor egen organisation.

– Kasper Sonne og jeg var enige om, at vi sammen måtte gøre noget for at imødese de udfordringer, der er for borgere med problemstillinger, som knytter sig til begge vores centre. Det tværfaglige gadeteam har bidraget til, at vi internt arbejder bedre sammen, fordi begge områder har fået øget kendskab til de andres områder og kompetencer, fortæller Tina Norking, centerchef for Sundhed & Pleje.

– Det er mig en stor glæde, at flere borgere får det bedre, og at Gadeteamet bidrager til at reducere social ulighed i sundhed og trivsel. Det var et enigt udvalg, som besluttede at gøre tilbuddet permanent, siger Mogens Stilhoff, formand for Social- og Sundhedsudvalget.

Gadeteamets tilbud er gratis, og alle kan henvende sig direkte til de to medarbejdere. De arbejder mandage og torsdage, og kan disse dage træffes på telefon 51 20 68 16 (Mia Sørensen, social-sygeplejerske) eller på telefon 22 60 20 02 (Jørgen Olsen, Socialkonsulent)

Kommentarer