Flyt Camp Adventure udkigstårn
Debat: Camp Adventure Park og udkigstårn er et kommercielt misfoster. Gisselfelds og Camp Adventures planer om en naturoplevelsespark inklusiv et 60 meter højt tårn ved Brødebækken lige vest for Rønnede skal til afstemning i Faxe Byråd 15. december.
Indsendt af Jesper Petersen, talsmand for Holmegaard mose Komiteen.
Holmegaard Mose Komiteen deltog i kommunens dialogmøde om Camp Adventures udvidelsesplaner på Café Højen 12. oktober, hvor projektet blev kritiseret af flere af de fremmødte, blandt andet undertegnede, der spurgte:
”Hvordan kan Faxe Kommune, der som såkaldt klimakommune har som mål at reducerer CO2-udslip, støtte et projekt der forventer 250.000 besøgende pr. år, som i hovedsagen vil komme kørende i bil? Er der redegjort for CO2-forureningen i forundersøgelsen, og hvis ikke hvorfor så ikke det?”
Ganske overraskende var dette centrale CO2-spørgsmål forbigået i alle de forkromede forundersøgelser helt eller delvis udført af konsulentfirmaet Rambøll. Men Faxe Kommunes Tine Jeppsen lyttede dog til kritikken af konsulentrapporternes ”forglemmelse” af klodens p.t. måske vigtigste miljøproblematik, og lovede at inddrage det i det videre arbejde.
Ser man bort fra den årlige CO2-forurening fra en kvart million gæster og deres transport til og fra stedet primært i biler, så er tårnprojektet set fra vores synsvinkel ikke direkte naturødelæggende. I modsætning til så meget andet, der udgår fra Gisselfeld, f.eks. godsets giftige industrilandbrug og den store kommercielle jagtforretning.
Æstetisk kan tårnet kritiseres, men det kan alt jo, der rager op. Inklusiv Vindmøller. Det skal dog siges, at netop den usædvanligt store og smukke ådal efter sydsjællandske forhold vest for Rønnede endnu er fritaget for landskabsforstyrrende elementer.
Gisselfeld og Camp Adventure forsøger taktisk at sælge projektet på de besøgendes mulighed for unikke naturoplevelser. Men det er det sædvanlige fup.
Camp Adventures forretningsudvikler, Kasper Larsen, udtrykker det således:
”Med Camp Adventure Park udvider vi tilbuddene hos os og skaber samtidig en barrierefri tilgængelighed til skov og natur, hvor endnu flere får adgang til naturen på en ny og spændende måde. Et besøg på Camp Adventure Park skal være sjovt, begivenhedsrigt og give nye perspektiver. Især boardwalk og tårn har vi store forventninger til. Her vil man kunne gå op langs det store tårn, måske endda se på fugle i en indvendig voliere og til sidst nyde udsigten udover hele Sydsjælland. Vi har store ambitioner med dette projekt og er sikre på, at besøgstallene vil matche ambitionerne.”
Kendsgerningen er bare, at alle Kasper Larsens salgbare ”kom tæt på naturen”-erklæringer er og bliver varm luft. Fyldt med CO2 oven i købet. Iblandet duften, eller stanken, af penge. Masser af penge.
Kendsgerningen er, at den for tiden så populære naturkontakt nemt kunne skabes på en anden, langt bedre vis. Både for natur og offentlighed. Men selvfølgelig ikke for Gisselfelds og Camp Adventures indtjeningsiver.
I stedet for den planlagt park med et monstrøst udsigtstårn bør man opstille en snes publikumsvenlige fugletårne i de to store EU-fuglebeskyttelsesområder nr.91 og 101, som Gisselfeld ejer en stor del af. Færdslen til sådanne ”decentrale” fugletårne vil i vid udstrækning kunne foregå pr. cykel, ja endda til fods i visse tilfælde.
Herfra vil besøgende kunne få første klasses fugle- og naturoplevelser: ynglende havørne, fiskeørne, traner store tusindtallige flokke af en lang række ænder, gæs og svaner, imponerende skarvkolonier m.m.m. Og helt gratis (og det er selvfølgelig problemet…)
En række grønne organisationer har i over et kvart århundrede forsøgt at overtale kommuner samt Gisselfeld og Bregentved til at give grønt lys til opførelsen af fugletårne, informationstavler m.m., der ville sikre offentligheden unikke fugle- og naturoplevelser på langt højere niveau end det planlagte kommercielle ”oplevelses”-tårn i Brødebæk-kløften. Men godserne ønsker det ikke, bl.a. for at undgå at folk får perfekt udsyn til de omfattende fuglemassakrer i de pågældende – på papiret – internationalt beskyttede naturområder, udført af en hær af højt betalende jagtlejere fra 1. september og knapt ½ år frem. Så den gode idé skæpper på flere måder ikke i godskasserne.
Vi har i Holmegaard Mose Komiteen grundigt redegjort for muligheder for stærkt forbedre naturoplevelsesmuligheder i en række rapporter, artikler og breve til godser og myndigheder. Som modtagerne i flere tilfælde end ikke har gidet besvare.
Man kan læse mere på hjemmesiden www.holmegaardmose.dk i kapitlet ”Naturvenlig færdsel” eller via dette link eller dette link.
Holmegaard Mose Komiteen vil i de kommende uger uddybe kritikken af Camp Adventure Park-projektet samt mere detaljeret beskrive fugle/udkigstårne med langt bedre placering, klimaregnskab samt ægte naturoplevelser end dét byrådet skal taget stilling til om en månedstid.
NB: Konsulentfirmaet Rambøll, der på Camp Adventures hjemmeside om den projekterede ”naturoplevelsespark” ved Brødebæk omtales som ”et af Danmarks mest velrenommerede og anerkendte konsulenthuse indenfor området” er en gammel ven af Gisselfeld. Således holdt Rambølls 12.000 ansatte i sommeren 2008 kæmpe firmafest i flere dage i parken og bygningerne rundt om Gisselfeld Slot. For at få plads til de mange tusind mennesker rejstes et gigantisk telt, cirka 100 meter langt og 15 meter højt (se foto herunder) lige syd for Søtorupsøen, indenfor grænsen af EU-fuglebeskyttelsesområdet her. Firmafestens sidste dag afsluttedes med et enormt festfyrværkeri, der bortjog stort hver en fugle – tusindvis – fra Søtorupsøen, der er et særligt beskyttet internationalt fugleområde med strenge fuglebeskyttelsesklausuler, hvilket det velrenommerede konsulentfirma ville vide, hvis man f.eks. havde ulejliget sig med at læse nogle af de rapporter Rambøll sprøjter ud året rundt om netop den slags emner.
12.000 Rambøll-medarbejdere holder firmafest på Gisselfeld i august 2008. Rundt om det historiske slot, inklusiv i den stridende overdirektørs private have samt lige op og ned ad hans private bolig. I EU-fuglebeskyttelsesområde nr.101 rejses et ca. 100 meter langt kæmpetelt og festens afsluttende kæmpefyrværkeri bortjog tusindvis af fugle her.
(Foto: Jesper Petersen/HOLMEGAARD MOSE KOMITEEN)
Kommentarer