Haslev

Fødedygtige faxeboere får for lidt jern – sådan kan du få mere

Ofte er der ingen tydelige symptomer på, at man får for lidt jern, men det har negative effekter på koncentration og indlæring.

Mens vores madvaner bevæger sig i en mere klimavenlig retning med mindre kød, lider mange af Faxes kvinder af jernmangel. Få ekspertens råd til, hvordan du øger dit jernoptag, uden klimaet lider.


Vores madvaner skal blive mere klimavenlige, og ifølge en ny rapport bør vi blot spise 14 gram rødt kød om dagen for at opretholde en klimavenlig diæt. Kød er imidlertid den bedste vej til et effektivt jernoptag for de mere end 6900 kvinder i den såkaldt fødedygtige alder mellem 15 og 49 år i Faxe kommune. Og mens kød udskiftes med bønner og linser, har forskere slået fast, at cirka 40 procent af kvinder især i den fødedygtige alder – i Faxe svarer det til cirka 2760 – døjer med jernmangel.

 

– Tilstrækkeligt med jern er med til at vedligeholde en normal koncentrationsevne og indlæring. Derfor er det vigtigt med alternative kilder til jern, hvis man reducerer kødindtaget. Heldigvis kan man selv gøre meget for at skrue op for jernoptaget, siger forskningschef Karl Peter Andersen fra kosttilskudsspecialisten Mezina og uddyber:

 

– Jern fra kød absorberes nemmere i kroppen end jern fra grøntsager, men ved for eksempel at spise en smule kød sammen med vores grøntsager optager vi en større del af grøntsagernes jern. Kosttilskud udvikles, så det ønskede mineral optages så effektivt som muligt, og derfor er der også tænkt over, hvordan forskellige vitaminer påvirker optaget. For eksempel tilsættes der C-vitaminer og frugtsaft i jerntilskuddet Kräuterblut, fordi det virker fremmende for optagelsen af jern, siger Karl Peter Andersen.

 

Forskningschefen giver her tre råd til, hvad du kan gøre, hvis det kniber med at få nok jern:

 

  1. Spis fisk. Selvom det ikke er rødt, består fisk af kød, der indeholder masser af jern, som din krop har nemt ved at absorbere.
  2. Ud over at spise en sund og varieret kost, er det en god idé at være opmærksom på, hvilken mad der fremmer og hæmmer jernoptaget fra de ikke-animalske fødevarer som frugt og grønt. C-vitamin og muskelprotein, der findes i kød og fisk, hjælper på jernoptaget, mens fuldkorn, klid og te har den modsatte effekt.
  3. Kostvaner kan dog være svære at ændre, og derfor er jerntilskud som tabletter eller i flydende form, hvor jern og næringsstoffer er tilgængelige for fordøjelsen med det samme, også en god løsning for mange.

Kommentarer