Følelsen af Faxe, følelsen af at være til grin i Faxe Ladeplads
Debat: For 3 år siden arrangerede Liv i Ladepladsen en række dialogmøder.
Indsendt af Søren Sahlholt, Forårsvej 4, Faxe Ladeplads.
På det første blev der nedsat nogle undergrupper, hvoraf enkelte endnu ikke er slidt op af Faxe Kommunes totale venden det blinde øje til borgernes ønsker.
Som jeg husker det, eksisterer ”Kønnere BY”, ”Bevægelse i Ladepladsen” og ”Ungegruppen” stadig. Desuden gruppen Up Art. Hvor længe det varer før disse grupper bukker under for Kommunens ligegyldighed og manipuleren er ikke til at vide. Turistgruppen har vist for længst opgivet ævred.
Gennem de mange dialogmøder har man kunnet følge en rød tråd hvad angår ønsker fra Faxe Ladeplads’ borgere i forhold til udviklingen af deres by. For ikke at bremse byens udvikling ønskes bymidten gjort attraktiv. Alle kan se, at Faxe Ladeplads bør stile mod at være en turist og ferieby. Turistkontoret er for længst nedlagt. Forholdene for de unge bør forbedres. Kommunens bidrag er lukning af f. eks Sømandshjemmet.
På et dialogmøde i september 2014 havde jeg den ære at sidde ved samme bord som viceborgmester Dorthe Nybjerg. På et tidspunkt stillede hun spagfærdigt et spørgsmål til de omkring 5 personer der sad ved pågældende bord, om vi ikke kunne tænke os et par småværksteder nede ved havnen? Det kom lidt overraskende, men vi kunne da godt se, at byen mangler en cykelsmed, og et reparationsværksted for motorer til havnens lystbåde var vel heller ikke at kimse af.
Det var med en vis måben, at man efterfølgende kunne konstatere, at kommunalbestyrelsen fik vedtaget en ændring af lokalplanen for havnen som med et pennestrøg ændrede planerne for området: fra boligområde til industriområde??
Det ville dog være til at leve med, hvis ikke man i samme moment kunne læse i Faxe Nyt, at Dorthe Nybjerg udtalte, at hun havde mærket stor folkelig opbakning omkring ændringen af lokalplanen, på før omtalte dialogmøde!!!!!
For så vidt angår ønskerne om at få renoveret bymidten så den ikke ligner en øvelsesplads for Beredskabsstyrelsen, blev der for år tilbage som nævnt nedsat en borgergruppe, benævnt Kønnere By. Vi har på de 4 år fremlagt en række forslag til Kommunen om, hvordan man kunne komme videre i forbindelse med at gøre bymidten attraktiv. Herunder henvisning til byggeloven, der anviser, at man kan pålægge ejere af forfaldne ejendomme at bringe dem i orden. Borgmesteren har selv givet udtryk for at man kunne bruge ekspropriationsloven. Der er med stor afmagt, at Kønnere BY kan konstatere, at der absolut intet er sket i sagen om bymidten.
Således kunne man fortsætte i en uendelighed med eksempler på, at borgerne ønsker ét, men kommunen foretager sig noget andet.
Derfor var det med en vis glæde, at jeg i begyndelsen af dette år fik en invitation om deltagelse i et dialogmøde i kommunens hovedstad Haslev. Fejlagtigt havde jeg fået det indtryk, at Faxe Kommune ville fremlægge deres planer for Faxe Ladeplads, hvilket jo ville give god mening, når nu de fleste ønsker og forslag fra borgerne gang på gang bliver forkastet.
Realiteten var desværre noget helt andet. Kommunen har engageret et externt firma, til endnu en gang at afdække, at borgerne ønsker bedre forhold for unge, Faxe Ladeplads som ferie og turistby, bymidten gjort attraktiv osv.
Der blev tegnet på tavler, skrevet på små papirlapper i en grad så deltagerne fik tankerne hen på de glade dage i børnehaven.
Endelig blev borgerne kaldt til endnu et dialogmøde den 12.maj hvor de pædagogiske tiltag var forøget med, at vi skulle klistre små gule og blå prikker på nogle kort.
På et tidspunkt blev mødet afbrudt af frustrerede deltagere, der ikke kunne skjule deres utilfredshed. Efterfølgende kan man dog se at der, helt i overensstemmelse med Faxe Kommunes opfattelse nærdemokrati, slet ikke er noteret noget som helst om de negative ytringer i referatet.
Faxe Ladeplads er befolket af resursestærke borgere, der uden hjælp selv kan få mange aktiviteter på banen. Byfester, koncerter, Beachwalk for blot at nævne et par stykker. ”Huset” hvor det sidste møde blev holdt, så vi slap for at køre til Haslev, er et slående eksempel på, hvad borgerne i byen formår. Vi behøver sådan set ikke hjælp fra dyrt betalte udefra kommende støttepædagoger. Pengene kunne f.eks. med fordel bruges på opkøb af tomme faldefærdige bygninger. Og hvad angår borgernes ønsker har vi nu gennem 4 år konstateret, at dem er man fløjtende ligeglad med. Vi føler os i Faxe Ladeplads kort og godt grundigt til grin.
Stop dog dette maskepi, stop disse forsøg på at foregøgle os, at vi har nogen som helst indflydelse på noget som helst. Stå dog frem og fortæl os om hvad der venter os. Hvilke planer har I med Faxeladeplads? Skal der f.eks. også være industri i bymidten af den by indbyggerne ser som et fristed for turister og sommergæster?
Kommentarer