Foredrag om det jyske brunkulseventyr på tirsdag
![](https://faxenetavis.dk/wp-content/uploads/sites/2/2014/01/brunkul.jpg)
Haslev: Ved denne måneds tirsdagsmøde fortæller tidligere lektor Mie Schouborg Brinth fra Haslev, om sin barndom
Tirsdag den 4. februar inviterer Haslev Kirke til eftermiddagsmøde med tidligere lektor Mie Schouborg Brinth fra Haslev. Hun vil fortælle om sin barndom på Herning-egnen, hvor hendes hvor hendes far deltog i det midtjyske brunkulseventyr.
Herning-egnen er kendt for de store heder og kaldes også for Lyngens land. Men under krigen, hvor det kneb med brændsel, blev der gravet efter brunkul, også kaldet det brune guld, i tørvemoserne ved Søby syd for Herning. Det var et hårdt og farligt arbejde og der skete mange ulykker. I det lille særprægede samfund voksede Mie Schouborg Brinth op “Blandt brunkulsbørster og brunkulsbisser”, som også er titlen på hende foredrag.
Søby Brunkulslejer er et nu nedlagt brunkulsleje beliggende ved Søby i Kølkær Sogn, cirka 10 km syd for Herning. Der opstod hurtigt en by omkring lejerne, mest bestående af hurtigt opførte interimistiske skure og barakker, udtjente rutebiler og jernbanevogne, og området fik tilnavnet Det Jyske Klondike, med udbredt hasardspil og sortbørshandel. Der arbejdede omkring 1.500 mand i lejerne. Da de var på det højeste, boede omkring 1.800 mennesker i området.
Kilde: Wikipedia.org
Man kan se mere på Brunkulmuseets hjemmeside
Første tirsdag i måneden afholdes der eftermiddagsmøder i Kirkehuset. Møderne starter klokken 14.30 og slutter klokken 16.30. Der serveres kaffe undervejs. Det er gratis, men der er altid mulighed for at lægge en gave til Folkekirkens Nødhjælp.
Tidligere lektor Mie Schouborg Brinth fra Haslev, fortæller om sin spændende barndom tirsdag den 4. februar klokken 14.30 i Kirkehuset, Kirkepladsen 8a i Haslev
Brunkul, en række meget varierende kultyper, brune til sorte, som alle kan kendes på, at de giver en brun stregfarve. De dannes ved iltfri og ufuldstændig omdannelse af begravede, døde rester af planter, som i lighed med tørv ofte kan genkendes. Brunkuls omdannelsesgrad ligger mellem tørv og stenkul. De fleste brunkulforekomster findes i aflejringer fra Tertiærtiden og er op til 60 mio. år gamle.
Kilde: denstoredanske.dk
Kommentarer