Faxe Ladeplads

Foredrag om Irland i Erindringsværkstedet

birgitte_drent

Faxe Ladeplads: Birgitte Drent Sørensen kommer og fortæller om Irland i Erindringsværkstedet på torsdag

Torsdag den 13. februar kommer Birgitte Drent Sørensen på besøg i Erindringsværkstedet og fortæller om Irland.

Irland har en meget gammel kultur, som stadig præger det irske folk. Allerede i år 700 f. kr. indvandrede kelterne til Irland, og det er den keltiske kultur man kan opleve, når man besøger landet. Dog har det keltiske sprog trange kår i dag, idet Normannerne i 1100-tallet tog magten og langsomt, men sikkert gjorde det engelske sprog til hovedsproget. I dag er det kun cirka 3 procent af den irske befolkning, som taler keltisk.

Irland er også landet, hvor kristendommen blev indført allerede i år 430, længe før den blev indført i det øvrige Europa. I dag er Irland et af de mest katolske lande, og religionen har et meget stærkt tag i befolkningen.

Den religiøse konflikt, som vi kender i dag, stammer fra d. 12. juli 1690, hvor den protestantiske prins Wilhelm d. 3. af Oranien slog James d. 2. i slaget v/ Boine, og dermed indførte orangeordenen, som er et protestantisk broderskab, der hvert år bliver fejret, netop d. 12. juli. Dette har givet anledning til mange voldsomme konflikter. Mange husker kampene i 1969, med de voldsomme sammenstød mellem politi og demonstranter i Belfast og Derry og hvor soldater fra Storbritannien blev sat ind. Dette kulminerede i 1972 på “Bloody Sundag”, hvor britiske soldater dræbte 14 katolske demonstranter i Derry, hvorefter Nordirland kom direkte under styre fra London, hvilket de stadig er.

Irland har det økonomisk svært i dag, men inden finanskrisen var Irland i galopperende vækst. Hvor der før kørte hestevogne og æselkærrer, blev der i stedet set store firhjulstrækkere og Irerne havde flere mercedeser pr. indbygger end Tyskland. Et stort antal huse blev bygget, fordi der ikke var specielle begrænsninger i pengeudlåningen. I dag står rigtig mange huse tomme og er til salg.

Den irske befolkning har altid været et yderst kreativt folkefærd, og der er rigtig mange irske stjerner inden for musik, litteratur og film, hvor mange er inspireret af den katolske undertrykkelse og konflikten i Nordirland. Uanset hvordan den politiske og økonomiske situation er i Irland, vil musikken altid leve i den irske befolkning, og det vil der kunne høres eksempler på i forbindelse med foredraget.

Foredraget om Irland kan høres torsdag den 13. februar fra klokken 14 til 16 i Erindringsværkstedet, Hovedgaden 15 i Faxe Ladeplads

Kommentarer