Haslev

Forfatter fra Haslev sammenlignes med Agatha Christie

Forfatteren Hans-Willy Bautz med sin nye krimi 'Mord på færgen til Palermo', som udkommer den 14. marts (Privatfoto)

Ifølge forlagsredaktøren tilhører Hans-Willy Bautz’ nye krimi ’Mord på færgen til Palermo’ den engelske krimitradition, der går tilbage til Agatha Christie.

For en del år siden fik Hans-Willy Bautz, der bor i Haslev, udgivet en kriminalroman med titlen ’Mord på Sicilien –Et spor fører til Danmark’. Nu følger krimien ’Mord på færgen til Palermo –Michael Bechs rejse til Sicilien’.

Forfatteren holder gerne foredrag om sit forfatterskab, fortæller om bogens handling og om, hvor tæt han har været på mafiaen. Fornylig var han medarrangør af Mini-Bogmessen på Haslev Bibliotek, som blev en bragende succes.

Læs også: Mini-Bogmesse blev til Maxi-Bogmesse

Det er adskillige måneder siden, at Hans-Willy Bautz sendte sit romanmanuskript til Forlaget Mellemgaard, der har sæde i Odense. Forlagsredaktør Jens Eichler Lorenzen læste manuskriptet igennem og udtaler:

– Det er en svært spændende og underholdende krimi. Det er en meget veludført og særdeles velskrevet bog, så det har virkelig været en fornøjelse at læse den. Trods den italienske setting og Hans-Willy Bautz uhelbredelige italofili tilhører bogen den engelske krimitradition, der går tilbage til Agatha Christie. Det er en klassisk whodunit (en sammentrækning af „who done it“, hvem gjorde det. Det essentielle i denne type krimi er at finde ud af, hvem der har begået mordet, ikke at fortælle hvorfor. Red.), og som sine forgængere i faget ved han nøjagtigt, hvordan et godt plot skal skrues sammen og hvornår, der skal fyres op under gryden, så læseren hele tiden er oppe på mærkerne.

Videre siger forlagsredaktøren:

– Dog indskriver Hans-Willy Bautz sig også i en nyere krimitradition, hvor læseren lærer opdageren at kende. Jeg synes, at det er en meget stor styrke ved bogen, at han også fortæller den menneskelige historie om hovedpersonen, for en upersonlig, skabelonagtig krimihovedperson er der ingen, der bryder sig om. Ikke desto mindre ser man ofte denne type hovedperson, men altså ikke hos denne forfatter, og det er befriende. Hovedpersonens personlige historie er interessant og vedkommende, ligesom hans kærlighedshistorie ikke kan undgå at engagere læseren.

Med et glimt i øjet fortsætter Jens Eichler Lorenzen:

– Og så er der jo erotikken! Lad os endelig ikke glemme den. Forfatteren har sørget for lidt til husarerne, hvilket er en god idé, for hans læserskare vil nok overvejende bestå af mænd, der måske nok kunne drømme om nogle af de samme eventyr, som hovedpersonen oplever.

Til slut siger forlagsredaktøren:

– Bogen er en krimi, ingen tvivl om det. Imidlertid er den også mere end det, for det er en bog skrevet af et menneske, der elsker Italien, specielt Sicilien, og som ikke tøver med at dele ud af sin righoldige viden om italiensk kultur og historie. På den måde er bogen også et flot og kærligt portræt af Sicilien og i videre forstand Italien, som i sig selv er højst interessant og læseværdigt. Det bliver til en helt lille guidet tur, der også rummer mange fine observationer om forskellene mellem Italien og det kolde Nord. Det synes jeg fungerer godt og vi ved jo, at danskerne er tossede med Italien, så netop det element i bogen, tror jeg, vil blive værdsat.

Denne positive vurdering af Hans-Willy Bautz krimi har ført til en udgivelse på Forlaget Mellemgaard. Bogen udkommer den 14. marts i år og vil blive præsenteret på Krimimessen i Horsens den 17. og 18. marts. Forfatteren vil, afbrudt af korte pauser, begge dage være til stede på forlagets stand, hvor man kan erhverve romanen med dedikation. Desuden vil han om søndagen mellem klokken 12 og 13 være at finde ved cafébord 2 på stand nr. 4 i Magasinet på det gamle statsfængsel i Horsens, hvor Krimimessen finder sted.

Handlingen

Under mystiske omstændigheder myrdes konen til en redaktør fra Palermo om bord på en færge, der er på vej til Palermo. Michael Bech, en dansk-tysk journalist, havde netop lært parret at kende og tilbyder sin kollega at hjælpe til med at finde motivet til mordet og dermed morderen. Undervejs møder Michael Bech en kvindelig siciliansk kriminalkommissær, der ikke kun skal opklare mordet på redaktørens kone, men også hvorfor man har fundet en skindød og flere friske lig i gamle kister i Palermos katakomber.

Der opstår mere end bare sympati mellem journalisten og kommissæren. I tæt samarbejde kommer de på sporet af utrolige kriminelle aktiviteter, men formår også at nyde livet, som de et par gange er ved at miste under dramatiske omstændigheder.

Med blandingen af fakta og fiktion, historie, gastronomi og turisme sammen med en portion kærlighed og erotik bliver ”Mordet på færgen til Palermo” interessant og spændende læsning for krimifans og alle dem, der elsker Italien.

Forfatteren

Hans-Willy Bautz erfødt i Haslev i 1946. Da han var 14-15 år gammel begyndte han at skrive for de lokale aviser. Imidlertid fik han en handelsuddannelse i autobranchen, i hvilken han arbejdede, til han i 1981 gjorde sig selvstændig med udgivelsen af flersprogede turistaviser. 1984 begyndte han at udgive turistaviser i Tyskland. En virksomhed, som blev indstillet, da han i samarbejde med handelsstandsforeningen i Uetze øst for Hannover i 1990 begav sig ud i udgivelsen af en ugeavis.

På grund af en blodprop i hjernen, som gjorde ham gangbesværet, måtte han opgive ugeavisen og flyttede der på i december 2014 tilbage til fødebyen Haslev, hvor han blev genoptrænet, så han atter kunne gå. Mens han boede i Tyskland, fik han udgivet to bøger med fortællinger om sin hunds oplevelser, når den gik tur med ham, samt to kriminalromaner. Foruden nu af og til at skrive artikler til de lokale aviser, underviser han i tysk på et par aftenskoler.

Han var initiativtager til Mini-Bogmessen på Haslev Bibliotek og når tiden ellers tillader det for den travle pensionist, skriver han på sine erindringer og en tredje krimi. Sin viden om Sicilien har han hentet ved mere end 25 besøg på denne Middelhavets største ø.

 

Kommentarer