Det skal fejres at Faxe Å blevet 760 meter længere

Faxe: Det store projekt med omlægningen af Faxe Å ved Blåbæk Mølle indvies offiecielt den 14. august.
Fredag den 14. august klokken 15 indvies det nye såkaldte omløbsstryg ved den fredede vandmølle, Blåbæk Mølle. Projektet har til formål at skabe passage for fisk og andre dyr i Faxe Å og samtidig sikre, at kulturmiljøet og de landskabelige værdier omkring møllen bevares.
Den officielle indvielse foretages af formanden for kommunens teknik- og miljøudvalg, Ivan Lilleng.
Læs også: Faxe Å omlægges ved Blåbæk Mølle
Der vil være mulighed for at se film om hele det store anlægsarbejde, mens man nyder en hotdog og en øl eller vand fra pølsevognen.
Man er naturligvis også velkommen til at gå en tur langs det nye omløbsstryg og kigge nærmere på vandløbet og den nye møllesø.
Det nye omløb fører Faxe Å forbi Møllesøen, under Blåbækvej og videre i et slynget forløb ned til udløbet af den nuværende – dårligt fungerende – fisketrappe fra 1990, der er for stejl for mange af de mindre fisk. Nu kan ørreder og alle andre små fisk frit svømme længere op i de øverste 24 kilometer af Faxe Å.
Dermed er Faxe Å blevet 760 meter længere. Der blev lukket vand ud i det nye omløbsstryg for halvanden måned siden.
Samtidigt er Møllesøen blevet udvidet betragteligt og de to forbassiner er blevet sløjfet. Bevoksningen i området er desuden blevet ryddet så der er blevet skabt en lysåben ådal med mulighed for græsning af dyr.
Interesserede har kunnet følge projektet på Faxe Kommunes hjemmeside.
– Det hele fungerer efter hensigten. Vi har kørt en del gange med møllen for turisterne, og det gamle princip om forbundne kar gør, at der bliver lukket vand ind i møllesøen, når der er et forbrug i vandmøllen. Tidligere løb alt åens vand igennem søen, men nu har søen fået sit eget stillestående liv, som faktisk gør, at der er færre grønalger i søen end i åen, siger møller Steen Kalum Nielsen til Sjællandske. Han er ejer af den 215 år gamle møllergård og vandmølle.
Fjernelsen af spærringen er et af indsatskravene i vandplanen for Østersøen, som Faxe Kommune har opfyldt. Projektet er blevet til i et samarbejde mellem lodsejere, faxe Kommune og Natur- og Miljøstyrelsen, mens EU og Miljø- og Fødevarestyrelsen har deltaget i finansieringen af projektet.
Kommentarer