Debat og politik

Fremtiden er faglært og det kræver kloge hænder

70.000. Så mange faglærte kommer vi til at mangle i 2025. Derfor skriger det også til himlen, når regeringen med sit finanslovsudspil har valgt at skære på erhvervsskolerne endnu en gang.

Indsendt af Per B. Thomsen, formand for 3F Midt & Østsjælland.

Uddannelserne EUD og EUX bliver skåret cirka 120 mio. kr. af budgettet for næste år i forhold til i år og knap 360 mio. kr. næste år i forhold til i 2015.

Det er forringelser der vil kunne mærkes, og vil gøre det endnu svære at sætte en stopper for frafaldet på erhvervsuddannelserne. Men værre endnu, det er besparelser som betyder, at kvaliteten i uddannelsen falder, og det vil vi kunne se på optaget, som desværre i forvejen er nedadgående.

Jeg bilder mig ikke noget ind, jeg ved godt, at riget fattes penge, og at demografien udfordrer fremtidens velfærd. Men når det så er sagt, så er uddannelse lige præcis dér, hvor vi ikke må spare, men dér, hvor vi skal investere massivt. Det er vores fremtids råstof.

I dag er Danmark et af verdens rigeste og mest konkurrencedygtige lande. Det kommer af, at vi har et højt uddannelsesniveau, der giver os en høj produktivitet. Og som Anders Fogh en gang rigtig nok sagde, at dér, hvor de andre er billigere, dér skal vi være bedre. Det er jeg enig i. Vi skal i Danmark aldrig forsøge at konkurrere på pris, men i stedet for på kvalitet. For hvis vi skal producere billigere, så betyder det forringelser af vores løn- og arbejdsvilkår, som i sidste ende vil trække tæppet væk under vores danske velfærdsmodel.

Derfor er det også tudetosset at skære dér, hvor det gør allermest ondt som samfund. Politikerne har sat et mål om, at 30 procent af en ungdomsårgang skal vælge en erhvervsuddannelse i 2025. Dermed skal cirka 8.000 unge vælge anderledes end i dag, hvor kun 18,4 procent traf det valg i 2016. Det er mange unge, som skal tilvælge svendebrevet over studenterhuen.

Jeg tror godt på, at vi kan nå det mål, men det kræver, at vi investerer i erhvervsuddannelserne, styrker værnet mod social dumping, så det bliver mere trygt at være ”konkurrenceudsat” faglært, og ikke mindst, så skal arbejdsgiverne – og politikerne – tage et større ansvar for at skabe lærepladser til de mere end 12.000 unge, der lige nu mangler en.

Fremtiden er faglært og det kræver kloge hænder.

Kommentarer