Samfund

Frifindelse i spildevandssag får stor betydning

Ole Christiansen fra Roskilde, er blevet frikendt i sin spildevandssag. Dommen er interessant for de 56 grundejere i Faxe Kommune der er politianmeldt for ikke at rense deres spildevand. Det vides endnu ikke om dommen ankes af anklagemyndigheden.

Ole Christiansen fra Roskilde, der er bestyrelsessuppleant i foreningen Fair Spildevand, er blevet frikendt i sin spildevandssag ved retten i Roskilde. Han var tiltalt for ikke at efterkomme Roskilde Kommunes påbud om at forbedre sin spildevandsrensning.

Ifølge foreningen Fair Spildevand er det endnu for tidligt at sige noget om dommens rækkevidde, men den viser tydeligt, at det betaler sig at kæmpe imod ulovlige påbud fra myndighedernes side.

– Jeg har nu rettens ord for, at jeg ikke skal opfylde påbuddet. Min første indskydelse er, at uanset hvad der er op og ned i denne sag, så skal kommunerne altså dokumentere, at man udleder, gæt og gisninger er ikke nok, siger Ole Christiansen. Det kan man læse på Fair Spildevands hjemmeside.

Foreningen har endnu ikke haft tid til at nærstudere dommen, men talsmand for Fair Spildevand Peter Kiær udtaler:

-Jeg er fuld af beundring overfor Ole, fordi han tager kampen, møder velforberedt op i retten – og retten kvitterer med en frikendelse. Peter Kiær, som selv var til stede under retsmødet. Han fortæller, at anklagerens vidne fra Roskilde Kommune blandt andet måtte indrømme, at det var uklart om det var spildevand eller andre parametre, der kunne være årsag til den moderate tilstand i det vandløb, der skulle beskyttes.

Ole Christiansen forklarer selv, at han tvivler voldsomt på, om det i forvejen rensede spildevand fra septiktank nogensinde når det målsatte vandløb. Først skal vandet flere hundrede meter igennem et drænrør, der fungerer som en si, og derefter løber det ud i en mose, der løber videre ud i en ny mose, der fortsætter gennem et vandløb og først derefter kommer det ud i det målsatte vandløb.

Dertil kom det frem under retsmødet, at det målsatte vandløb heller ikke var vurderet med hensyn til kemi, planter eller fisk, hvilket forsvaret lagde vægt på.

Peter Kiær glæder sig til at nærlæse dommen, og udtaler:

– Det her kan være det vendepunkt, vi længe har ventet på. Jeg har tidligere talt både med Miljø – og Fødevareministeren og utallige politikere om kommunernes mange ulovlige påbud om spildevandsrensning, og der er ikke sket de nødvendige ændringer politisk. Så dette demonstrerer desværre, at hvis vi skal opnå en retfærdig behandling, så skal vi gå til domstolene, hvilket burde være unødvendigt. Derfor håber vi, at denne dom kan danne præcedens for de mange borgere i det åbne land med lignende påbud og politianmeldelser hængende over hovedet.

Foreningen Fair Spildevand blev stiftet i januar 2017 Lars Folmann, der er nyvalgt til regionsrådet, sammen med flere andre fra Faxe Kommune, der er ramt af kommunens spildevandspåbud. Faktisk bor hele fem af bestyrelsens syv medlemmer i Faxe Kommune.

Læs også: Faxe Kommune fik repræsentant i Regionsrådet

Foreningen forventer at domme får betydning for de 56 grundejere som Faxe Kommune har meldt til politiet for ikke at ville efterkomme kommunens påbud og at rense deres spildevand.

Ifølge Sjællandske får dommen formentlig større betydningen for Vordingborg Kommune hvor hele 1350 lodsejere i det åbne land er blevet udpeget til at skulle tvangskloakere, hvilket kommunens teknik- og miljøudvalget har sagt blankt nej til. Det på trods af at Miljøstyrelsen presser på for at få forbedret vandkvaliteten af Præstø Fjord og Stege Nor.

Sådan lyder dommen

Helt centralt fremgår det af afsnittet ‘Rettens begrundelse og afgørelse’ i dommen, at:

”[…]Herefter, og da det fremgår af miljøministeriets høringsnotat fra december 2011, at statens overvågningsprogram ikke kan erstatte behovet for konkret dokumentation, findes der under de foreliggende omstændigheder ikke at være dokumentation for, at det er spildevand, der har forurenet Syvbækken i et omfang, der gør, at miljømålet for vandområdet ikke er opfyldt. Betingelsen i spildevandsbekendtgørelsens § 35, stk. 1, nr. 3, for at meddele påbud om forbedret spildevandsafledning er herefter ikke opfyldt, hvorfor tiltalte frifindes.[…]”

Talsmand for Fair Spildevand, Peter Kiær, udtaler i den forbindelse:

– Det er dét vi hele tiden har sagt. Kommunerne skal lave en konkret vurdering. Vi vil gerne opfylde moderne og tidssvarende krav i forhold til belastning af natur og miljø, men vi vil ikke lave formålsløse renseløsninger, der kan koste i størrelsesorden 100.000 kroner”.

Peter Kiær forklarer efterfølgende, at dommen er logisk, når man læser spildevandsbekendtgørelsens § 35, og dommen selvfølgelig samtidig er banebrydende, fordi dommen sætter de rigtige standarder for kommunernes fremtidige arbejde.

Afslutningsvis lyder det fra Peter Kiær:

– Der er mange årsager til, at vandløbene ikke opfylder de meget høje målsætninger, men mekanisk renset spildevand er ikke dér, man bør starte, i kampen for forbedret tilstande i de danske vandløb.

Der er 14 dages ankefrist, så anklagemyndigheden kan stadig nå at anke sagen.

Kommentarer